POSTIGNUT DOGOVOR NA SAMITU EU O POMOĆI UKRAJINI! Najuticajniji političari Unije ubedili Orbana, Kijevu stiže 50 milijardi evra
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia, Shutterstock

OBJAVA ŠARLA MIŠELA, PREDSEDNIKA EVROPSKOG SAVETA

POSTIGNUT DOGOVOR NA SAMITU EU O POMOĆI UKRAJINI! Najuticajniji političari Unije ubedili Orbana, Kijevu stiže 50 milijardi evra

Planeta -

U Briselu se danas održava samit EU, a Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, objavio je uoči zvaničnog početka tog skupa da je postignut dogovor oko pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Gardijan navodi da je dogovor postignut nakon razgovora najuticajnih političara EU sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je obavljen jutros.

- Svih 27 lidera se složilo - naveo je Mišel.

On je poručio da se ovim "omogućuje nepokolebljivo, dugoročno i predvidivo finansiranje Ukrajine".

- EU preuzima vodeću ulogu i odgovornost kada je pitanju podrška Ukrajini; mi znamo šta je ulog - zaključio je Mišel.

Britanski list podseća da je Orban podneo veto na sporazum koji je iznet na samitu EU u decembru i da su od tada trajali napori da on ubedi da pristane na dogovor.

Navodi se da Mišelova objava ukazuje da su lideri država članica Unije uspeli da ubede premijera Mađarske.

Gardijan je predstavnike nekih od ključnih zemalja EU koji su učestvovali u pregovorima s Orbanom pitao da li je mađarski premijer ostvario neki kompromis sa njima pre nego što je pristao.

- On nije dobio ništa - kazao je jedan od sagovornika britanskog lista.

Orbana su, sudeći po fotografiji koja se pojavila sa sastanka, između ostalih ubeđivali Mišel i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, kao i nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je prema tvrdnjama s Apeninskog pouostrva odigrala ključnu ulogu u posredovanju.

Viktor Orban
foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Izvor Gardijana koji je bio u toj sobi kazao je da "lideri EU nisu morali da mnogo prete Orbanu pošto je poslednjih nekoliko nedelja pokazalo veliki stepen jedinstva među 26 članica".

- Bilo je jasno da je on ostao poprilično sam. Nije bio ljut ili nešto tako, ali je već znao (šta sledi) - kazao je insajder koji je dodao da će sporazum Orbanu omogućiti priču na domaćem terenu koja mu je potrebna kako bi proglasio pobedu.

Viktor Orban
foto: PA Zoltan Fischerhungarian Prime

Navodi se da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon što je stigla vest iz Brisela kazao da je zahvalan liderima EU na postizanju sporazuma o dugoročnom finansiranju Kijeva, ali je istovremeno od njih zatražio da pojačaju vojnu pomoć.

Viktor Orban
foto: EPA Olivier Hoslet

U video obraćanju čelnicima Unije okupljenim u Briselu Zelenski je rekao da je pomoć od 50 milijardi evra "jasan pokazatelj da će Ukrajina izdrđati i da će Evropaizdržati".

Volodimir Zelenski
foto: EPA/PEPE TORRES

- Nažalost, primena evropskog plana za isporuku milion artiljerijskih granata se odlaže. A to je takođe pokazatelj globalnog nadmetanja, u kojem Evropa ne može da priušti poraz - poručio je Zelenski.

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track