"AKO PRIHVATIMO ORBANOVE POGLEDE PUTIN ĆE PORAZITI UKRAJINU": Poljski premijer zabrinut za budućnost Evrope, a spas je u JEDINSTVU
Foto: EPA Rafal Guz, Shutterstock

SAMIT EU U BRISELU

"AKO PRIHVATIMO ORBANOVE POGLEDE PUTIN ĆE PORAZITI UKRAJINU": Poljski premijer zabrinut za budućnost Evrope, a spas je u JEDINSTVU

Planeta -

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je pred odlazak na samit Evropske unije u Briselu da su zahtevi mađarskog premijera Viktora Orbana da pristane na pomoć Ukrajini iz budžeta Unije neprihvatljivi i da Orban mora da odluči hoće li da Mađarska bude deo evropske zajednice ili ne.

"Nisam u stanju da prihvatim to šta radi Viktor Orban. Ponašaćemo se prema njemu pristojno, u skladu sa našim procedurama i principima. Moramo da budemo ubedljiviji sa snagom naših argumenata. Premijer Orban mora da odluči da li hoće da bude deo evropske zajednice", kazao je poljski premijer novinarima u Varšavi pred odlazak na samit.

Tusk je upozorio da je pitanje Ukrajine za Evropu fundamentalno.

"Ako prihvatimo mađarske poglede Putin će poraziti Ukrajinu. Potrebno nam je jedinstvo. Ako ne uspemo Orban će biti odgovoran za posledice. Svi računaju da će se Orban opametiti jer ovo nije pitanje bezbednosti Ukrajine već cele Evrope a time i Mađarske", rekao je Tusk.

Novi proevropski poljski premijer rekao je da Orbanu može da poruči jedino: nećemo ići na kompromise.

Spremniji za nekakav kompromis je češki premijer Petr Fijala koji je međutim pred odlazak na samit novinarima u Pragu rekao da su za njega mađarski zahtevi teško prihvatljivi.

"Mogu da zamislim da će veće svote u budžetu Unije ići na zaštitu spoljašnjih granica. Sledeći zahtev Mađarske da se svake godine usvaja revizija budžeta bi zemlje članice redovno vraćale u istu situaciju kao sada", objasnio je Fijala šta je za Češku prihvatljivo a šta ne.

Glavna tema današnjeg samita je finansijska i vojna pomoć Ukrajini kada EU želi da preko revizije višegodišnjeg budžeta za period od 2021. do 2027. godine odobri Ukrajini pomoć od 50 milijardi evra.

Madjarska je prvo potpuno odbijala da ta sredstva idu iz budžeta a kasnije je premijer Orban popustio i dopustio takvu mogućnost ali da se sredstva podele u tranše a revizija budžeta odobrava iznova svake godine, što bi Orbanu omogućilo da promeni mišljenje i stavi na dalju pomoć veto.

"Zemlje članice mogu da usvoje sporazum i bez Mađarske ali to bi značilo komplikovan i dug postupak usvajanja u svakoj zemlji ponaosob. Sporazum svih 27 članica ima svoju vrednost", kazao je češki premijer Petr Fijala.

(Kurir.rs/ Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track