UKRAJINSKA VOJSKA U OZBILJNOM PROBLEMU Požalili se saveznicima, a onda zavapili: "Na svaku granatu koju ispalimo..."
Foto: AP Bernd Wuestneck

UKRAJINSKA VOJSKA U OZBILJNOM PROBLEMU Požalili se saveznicima, a onda zavapili: "Na svaku granatu koju ispalimo..."

Planeta -

Ukrajina je upozorila svoje saveznike da se suočava s "kritičnim" nedostatkom granata u odnosu na Rusiju koja postavlja ispali tri puta više projektila na frontu svaki dan.

Ministar odbrane Rustem Umerov pisao je ove nedelje svojim kolegama iz Evropske unije opisujući ogroman brojčani nedostatak s kojim se njegove trupe suočavaju dok se pokušavaju odupreti novim ruskim napadima.

Rekao je da Ukrajina ne može da ispali više od 2.000 granata dnevno preko linije fronta koja se proteže 1.500 kilometara. To je manje od trećine municije koje Rusija koristi.

Nestašice oružja u Ukrajini postaju sve gore iz dana u dan, dodao je Umerov, dok je pozivao svoje saveznike u EU da učine više kako bi ispunili svoje obećanje o isporuci milion granata. Rekao je da Ukrajina treba barem da parira vatrenoj moći koju je rasporedio njen neprijatelj.

"Obično pobeđuje strana s najviše municije za borbu", rekao je Umerov, prema dokumentu.

EU je u sredu priznala da će isporučiti jedva polovinu granata koje je obećala do roka u martu, odlučivši da isporuči još gotovo 600.000 do kraja godine.

Ukrajini treba 200.000 granata od 155 mm mesečno, stoji u dokumentu. Moskva je na putu da dobije gotovo dvostruko veću količinu, prema estonskim procenama, sa oko milion granata koje dolaze iz Severne Koreje.

Na sastanku ministara odbrane u sredu, rečeno je da EU ima kapacitet za proizvodnju milion granata godišnje i očekuje da će udvostručiti taj kapacitet na dva miliona 2025. godine. SAD takođe pojačava proizvodnju granata kako bi pomogli Ukrajini da zadovolji potrebe.

(Kurir.rs/Klix/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track