SPREJ ZA NOS SA KETAMINOM, EKSTAZI I LSD U BOČICI ZA VODU: Volstrit džurnal analizirao Maskovo koketiranje sa drogama (FOTO)
Foto: Britta Pedersen / AFP / Profimedia

AMERIČKI LIST SE OBRUŠIO NA MILIJARDERA

SPREJ ZA NOS SA KETAMINOM, EKSTAZI I LSD U BOČICI ZA VODU: Volstrit džurnal analizirao Maskovo koketiranje sa drogama (FOTO)

Planeta -

Američki poslovni dnevnik Volstrit džurnal (WSJ) početkom prošlog meseca objavio je članak u kojem je upozorio da je milijarder Ilon Mask tokom karijere koristio različite opijate, a sada je doneo i nastavak priče.

Kao droge koje je Mask, po tvrdnji ovog dnevnika, koristio navedeni su kokain, ekstazi, LSD, marihuana i "magične" pečurke, a u članku WSJ je upozoreno da je deo investitora u kompanije povezane s najpoznatijim biznismenom današnjice zabrinut jer Maska sve češće viđaju kako rekreativno koristi nazalni sprej s ketaminom za popravljanje raspoloženja.

U nastavku priče o Maskovom koketiranju sa drogama ovaj list je doneo ozbiljniju finansijsku, pravnu i etičku analizu kroz koju konstatuju da su članovi odbora njegovih kompanija "Tesla" i "SpejsEks" lično i finansijski povezani s najpoznatijim milijarderom.

Navodi se da su zbog kombinacije ličnih interesa i Maskove harizme podložni prihvatanju odluka s izuzetnom finansijskom težinom, a koje im sugeriše Mask, ali da ne čine ništa po pitanju širenja (ne)kulture zloupotrebe droga/lekova.

Deo deoničara Tesle postavlja pitanje da li su postojeći članovi odbora, koji bi morali da nadziru Maska, zaista neovisni.

Jutarnji list ocenjuje da nova priča WSJ ima ekstremnu težinu jer stiže samo nekoliko dana nakon presude suda u Delaveru, koji je srušio odobrenje odbora "Tesle" za isplatu nagrade Masku za poslovanje od 55,8 milijardi dolara(!), a koju je kontroverzni poslovni guru navodno nameravao iskoristiti za razvoj veštačke inteligencije.

Tako ogromna nagrada bila je pomalo sumnjiva, jer je, komentarišući poslednje kvartalne rezultate Mask priznao da očekuje usporavanje rasta prodaje, a pomenio je i sve žešću konkurenciju, što je povuklo cenu deonica na dole.

Ilon Mask
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema WSJ, problem sa međusobnim odnosom Maska i članova odbora "Tesle" i "SpejsEksa" je u tome što su članovi odbora bili svesni Maskove zloupotrebe opijata, ali nisu adekvatno reagovali, iako kompanije koje nadziru imaju propisana pravila koja ne tolerišu korišženje droga.

Navodi se da je, prema više medijskih izveštaja, poseban problem to što je Mask unutar svojih kompanija da počeo gradi kulturu konzumacije opijata, pošto je de fakto sopstvenim primerom kao "uzor" podsticao sebi podređene direktore da i oni konzumiraju opijate.

Sprej za nos za bolje raspoloženje

Više medija piše da je Mask na žurkama primećen kako rekreativno koristi nazalni sprej sa ketaminom, kao tekući ekstazi iz bočice za vodu. Ketamin je takozvani disocijativni anestetik koji ima halucinogena i sedativna dejstva.

Navodi se da poseban problem deo investitora u Maskove kompanije ima sa članovima odbora, pošto se, uz finansijsku povezanost i zavisnost od Maska, pojavila i teza da su neki od njih zajedno s Maskom konzumirali opijate.

Prvi specijalni izveštaj WSJ o Maskovom problemu s opijatima, koji je objavljen 6. januara, čuveni biznismen komentarisao je poprilično arogantno na svojoj društvenoj mreži X (bivši Tviter).

- Što god činim, očigledno činim dobro! - poručio je tada Mask.

Dio obožavatelja Maska prihvatio je retoriku po kojoj je percepcija uspešnosti sasvim adekvatni alibi za zloupotrebu opijata, dok su potencijalni sukob interesa u odnosima s članovima odbora ignorisali.

Ali, sama presuda suda kojom je srušen Maskov zahtev za neobično visoku nagradu od 55,8 milijardi dolara govori da će ubuduće on morati da ponudi ozbiljnije odgovore.

Kako će, na primer, ubuduće Mask da prolazi bezbednosnu proveru neophodnu kako bi njegov "SpejsEks" nastavio ugovorenu suradnju sa NASA?

Deo direktora "SpejsEks" je upozorio da je na kompanijske sastanke Mask dolazio sa sat vremena zakašnjenja, nakon čega je 15-ak minuta polurazumljivo nešto mrmljao, sve dok sastanak ne bi preuzeo predsednik proizvođača letelica.

Ilon Mask
foto: EPA Tolga Akmen Pool

Poznato je da je jedna od direktorki "Tesle" napustila kompaniju jer je bila zabrinuta zbog Maskovog nepredvidljivog ponašanja, odnosno korišćenja opijata.

WSJ opisuje i odnos Maska sa direktorom i biznismenom Džarvetsonom.

- Jedan dugogodišnji direktor i finansijski ulagač Stiv Džarvetson, napustio je svoju kompaniju nakon što je interna istraga otkrila da je spavao sa više žena iz tehnološke industrije i koristio ilegalne droge. Neki od detalja bili su objavljeni u štampi 2017, a direktori "Tesle" neformalno su razgovarali o tome kako bi trebalo da se nose s tim. Neki su ga pozivali da podnese ostavku. Džarvetson je, iako ga je kompanija imenovala za nezavisnog direktora, imao dobrog prijatelja s kojim je bio u dubokim finansijskim vezama i s kojim je takođe posećivao zabave, konzumirajući ekstazi i LSD - Maska. Musk je u privatnim razgovorima naterao direktore da dozvole Džarvetsonu da uzme neuobičajeni godišnji odmor, a zatim se sam povuče 2020. Džarvetson je ostao direktor u Maskovoj privatnoj raketnoj kompaniji "SpejsEks". "Odgovor je bio ne činiti ništa i videti što će da se dogodi", rekao je drugi bivši nezavisni "Teslin" direktor i Maskov dobar prijatelj, Antonio Grasijas, u iskazu na sudu 2021., kada je upitan kako je odbor postupio u situaciji s Džarvetsonom. Grasjias i njegova kompanija za ulaganja rizičnog kapitala nedavno su ulagali u Maskova poduzeća procenjena na oko 1,5 milijardi dolara - piše WSJ.

Najuglednija američka poslovna novina vrlo je detaljno opisala i širu opijatsko-interesnu atmosferu koja vlada u kompanijama pod uticajem Maska.

Opijatsko-finansijski odnosi

- Nekoliko sadašnjih ili bivših direktora "Tesle" i "SpejsEksa" posjećuju zabave s njim, odlaze na egzotične odmore i druže se na "Brning menu", festivalu umetnosti i glazbe u Nevadi. Musk i ovi direktori, uključujući Grasiijasa i Ajru Erenprajsa, tehnološkog mogula Lerija Elisona, bivšeg medijskog direktora Džejmsa Mardoka, kao i Maskovog brata, Kimbala Maska, uložili su desetine miliona dolara u kompanija drugih - Ellison je imao milijarde dolara u deonicama "Tesle" s oko 1,5 odsto udela u 2022. Neki su takođe dobili podršku i pomoć u karijeri od Maska. Većina članova "Teslinog" trenutnog odbora od osam članova sakupili su deonice vredne stotine miliona dolara sa svojih mesta tokom godina, znatno više od onoga što članovi odbora u drugim kompanijama zarađuju za svoje usluge. "Tesla" plaća svoje direktore uglavnom u deoničkim opcijama, a trenutni odbor, ne uključujući samog Maska, kolektivno je zaradio više od 650 miliona dolara prodajom dionica od tih opcija. Imaju dodatne opcije procenjene na gotovo milijardu dolara. Neki direktori su se saglasili da vrate deo te naknade "Tesli" kako bi rešili tužbu deoničara o njihovoj naknadi, poričući pritom bilo kakvu nepravdu. Sudija tek treba da odobri nagodbu - navodi WSJ.

U novom nastavku priče o Maskovim problemima s opijatima ovaj američki list je otišao korak dalje u tvrdnjama.

- U kulturi koju je Mask stvorio oko sebe, neki prijatelji, uključujući direktore, smatraju da postoji očekivanje da će s Maskom da konzumiraju jer misle da bi suzdržavanje moglo da uznemiri milijardera, koji im je zaradio mnogo novca…. Štaviše, ne žele da rizikuju gubitak društvenog kapitala koji proizlazi iz bliskosti s Maskom, što se nekima čini slično bliskosti s kraljem - piše u članku.

U zimu 2022. Maskov dobar prijatelj, član odbora "Tesle" i slavni milijarder Leri Elison je ponudio Masku da dođe na njegovo imanje na Havajima kako bi se opustio i očistio od droga.

WSJ piše da otprilike u to vreme Mask viđen u Holivud Hilsu kako na žurci konzumira tekući LSD iz bočice za vodu, dok je njegovo obezbeđenje zamolilo ostale učesnike zabave da napuste sprat.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track