"BEZ SELJAKA NEMA HRANE" Italijanski paori u konvojima traktora krenuli NA RIM (FOTO, VIDEO)
Foto: ALBIT / SplashNews.com / Splash / Profimedia

pobuna

"BEZ SELJAKA NEMA HRANE" Italijanski paori u konvojima traktora krenuli NA RIM (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Italijanski farmeri koji protestuju zbog prekomerne birokratije i jeftinog uvoza iz zemalja van EU krenuli su u ponedeljak u konvojima traktora ka Rimu dok su seljački demonstranti u severnoj Italiji šetali kravom ulicama Milana.

Seljaci iz jakih poljoprivrednih regiona poput Toskane krenuli su na jug do glavnog grada, noseći italijansku zastavu i rukom ispisane natpise koji upozoravaju da „bez seljaka nema hrane“.

Oni planiraju da se okupe na periferiji Rima uoči daljih protesta planiranih kasnije tokom nedelje.

„Otišli ​​smo u Rim da suočimo političare sa našim problemima i rešimo ih“, rekao je toskanski farmer Davide Rosati.

Italija, poljoprivrednici, protesti, Rim
foto: ALBIT / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Italijanski farmeri dele mnoge bolove svojih kolega koji protestuju u drugim delovima Evrope, koje su izrazili tokom talasa protesta u poslednjih nekoliko nedelja.

Oni se žale da je njihova proizvodnja potkopana jeftinijim uvozom iz područja van Evropske unije kao što je severna Afrika, poskupljenjem goriva i posledicama mera EU koje imaju za cilj zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Protesti u Francuskoj i Nemačkoj su utišani, ali se otvaraju nova žarišta u drugim delovima EU. Ljuti seljaci ponovo su u ponedeljak blokirali holandsko-belgijski granični prelaz između Mastrihta i Liježa.

Sa kravom kroz Milano

U Milanu, italijanskoj finansijskoj prestonici, mala grupa seljaka povela je kravu sa sobom na protest ispred kancelarija regionalne vlade Lombardije, stvorivši nesvakidašnji prizor u delu grada kojim dominiraju moderne višespratnice.

Italijanski farmeri takođe traže vraćanje mera olakšice za porez na dohodak uvedene 2017. godine, koju je vlada izbacila iz zakona o budžetu za 2024. godinu.

Milano, Italija, krava, protesti, poljoprivrednici
foto: Stefano Porta / LaPresse / Profimedia

Tokom posete Japanu u ponedeljak, premijer Đorđa Meloni rekao je da je Italija učinila više da podrži svoje poljoprivrednike nego neki od njenih suseda iz EU.

„Naravno, uvek ima prostora za napredak i uvek sam spremna da saslušam zahteve naših ključnih radnika“, rekla je ona.

Ona je istakla da je njena vlada zadržala subvencije za gorivo za poljoprivrednike i povećala sredstva koja se izdvajaju za poljoprivredu u planu oporavka posle kovida sa pet na osam milijardi evra.

Proteste farmera u Italiji predvode brojne pojedinačne grupe, a ne glavni italijanski poljoprivredni lobi Coldiretti, koji ima bliske veze sa vladom.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:43

GLAVNI ORGANIZATOR PROTESTA EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Ovo je najveći štrajk do sada! Ulice HelsinkIja prepune, ljudi ODLUČNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track