IZRAELCI NAPREDUJU KA RAFI, POSLEDNJEM UPORIŠTU HAMASA: Oprečne informacije o vođi palestinskih ekstremista i njegovim borcima
Foto: Abed Rahim Khatib / AFP / Profimedia

JAHJA SINVAR NAVODNO U BEKSTVU

IZRAELCI NAPREDUJU KA RAFI, POSLEDNJEM UPORIŠTU HAMASA: Oprečne informacije o vođi palestinskih ekstremista i njegovim borcima

Planeta -

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, izjavio je da se vođstvo Hamasa, uključujući njihovog glavnog zvaničnika u Pojasu Gaze, nalazi "u besktvu" dok izraelska vojska nastavlja da se probija na jugu palestinske enklave.

U sinoćnjem televizijskom brifingu Galant je kazao da će izraelska vojna operacija u južnom gradu Kan Junisu "uskoro ostvariti ciljeve" do trupe napreduju dalje ka jugu u smeru Rafe, poslednjeg uporišta Hamasa-

- Naše snage operišu na terenu na najvećem delu Pojasa Gaze - rekao je Galant.

CNN navodi da je Izrael javno optužio Jahju Sinvara, vođu Hamasa, da je bio "mozak" napada izvedenog 7. oktobra - iako stručnjaci kažu da je on bio samo jedan od organizatora - što ga čini jednom od glavnih meta izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Joav Galant
Joav Galantfoto: Ohad Zwigenberg

Galant tvrdi da je Sinvar izgubio kontakt sa svojim borcima i da je primoran da beži iz jednog skrovišta u drugo dok ga izraelski vojnici prate u stopu.

- On ne vodi trupe, već je zauzet sopstvenim opstankom. On je, umesto vođa Hamasa, terorista u bekstvu - kazao je Galant.

On je takođe izneo tvrdnju da su izraelske snage ubile ili ozbiljno ranile oko polovine Hamasovih boraca u Pojasu Gaze.

Jahja Sinvar, vođa Hamasa
Jahja Sinvar, vođa Hamasafoto: AP

Ubrzo je usledio i demanti hamasovaca.

Husam Badran, portparol palestinske ekstremističke organizacije koji se nalazi u Kataru, kazao je da su Galantove trvdnje pokušaj dizanja morala Izraelaca.

On je kazao da Hamasovi borci "i dalje deluju u svim delovima" Pojasa Gaze".

(Kurir.rs/CNN/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:45

EGIPATSKI PLAN ZA PREKID VATRE U GAZI JE SAMO PUSTA ŽELJA! Stručnjaci: Izrael se neće zaustaviti DOBIO JE ZELENU KARTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track