TURCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE BAJRAKTARA KOD KIJEVA! Je li ovo razlog masovnog raketnog napada i Putinove hitne posete Erdoganu?
Foto: Alexander Kazakov / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, EPA Sergey Kozlov

UKRAJINCI ĆE PROIZVODITI BORBENE DRONOVE "BAJKARA"

TURCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE BAJRAKTARA KOD KIJEVA! Je li ovo razlog masovnog raketnog napada i Putinove hitne posete Erdoganu?

Planeta -

Turska kompanija "Bajkar" počela je izgradnju fabrike u blizini ukrajinske prestonice Kijeva u kojoj će se proizvoditi borbeni dronovi Bajraktar.

Rojters prenosi izjavu Haluka Bajraktara, izvršnog direktora kompanije, da je u fabrici u Ukrajini planirana je proizvodnja ili modela TB2 ili TB3.

Britanska agencija navodi da je turski dron Bajraktar postao poznat na globalnom nivou nakon što je ukrajinska vojska počela da koristi ove bespilotne letelice za odbijanje napada ruskih snaga uništavanjem njihovih oklopnih vozila i artiljerijskih sistema.

Zarobljeni ukrajinski TB2 u Rusiji
Zarobljeni ukrajinski TB2 u Rusijifoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

- Fabrika u Ukrajini je velika, planiramo da uposlimo oko 500 ljudi - kazao je šef "Bajkara" u jučerašnjoj izjavi za Rojters na marginama Svetskog sajma odbrambene industrije u saudijskoj prestonici Rijadu.

TB3
TB3foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Samo dan nakon ove objave usledio je masovni ruski napad širom Ukrajine, u kojem je veliki broj krstarećih raketa lansiran na Kijev i njegovu okolinu.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iz Ankare je ove nedelje najavljeno da će ruski predsednik Vladimir Putin vrlo brzo doći u posetu Turskoj kako bi sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom "razgovarao o brojnim pitanjima".

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Alexander Kazakov / Sputnik / Profimedia

Da li ovi događaji povezani, ostaje da se vidi.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track