NASTAVLJA SE HAOS U AMERICI: Republikanci u Senatu blokirali pomoć Ukrajini i Izraelu
Foto: EPA-EFE/SENATE TELEVISION

NASTAVLJA SE HAOS U AMERICI: Republikanci u Senatu blokirali pomoć Ukrajini i Izraelu

Planeta -

Senat Sjedinjenih Američkih Država u nije uspeo danas da usvoji dodatni sporazum koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i ambiciozni paket za bezbednost granica i imigraciju koji je izazvao široko protivljenje konzervativnih republikanaca u oba doma od objavljivanja u nedelju.

Za usvajanje sporazuma je bilo potrebno 60 glasova. Glasanje je išlo uglavnom po partijskoj liniji osim pet demokratskih glasova protiv i četiri republikanaca koji su glasali za, prenosi Foks njuz.

Paket od 118 milijardi dolara uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi za Izrael, pomoć Tajvanu i humanitarnu pomoć Gazi i 20 milijardi dolara u merama za rešavanje istorijske i tekuće krize na južnoj granici. Došao je kao odgovor na dodatni zahtev Bele kuće za finansiranje podnet Kongresu krajem prošle godine.

U srži graničnog paketa bila je „hitna granična vlast“ koja je naložila proterivanje migranata kada nivo migranata premaši 5.000 ljudi dnevno u odnosu na sedmodnevni prosek.

To bi takođe suzilo uslove za dobijanje azila uz ubrzavanje procesa sa godina na mesece, obezbedilo bi trenutne radne dozvole za tražioce azila i finansiralo masovno povećanje osoblja na granici i veći broj imigracionih sudija.

Takođe uključuje povećan broj zelenih karata, dodatno finansiranje za nevladine organizacije i gradove koji primaju migrante, 650 miliona dolara za finansiranje graničnih zidova i 450 miliona dolara za zemlje koje mogu da prihvate i ponovo nasele ilegalne imigrante.

Senatori će sada preći na još jedno glasanje o pomoći za nacionalnu bezbednost — koja takođe uključuje milijarde za saveznike Indo-Pacifika i 10 milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu, Ukrajinu i druge nacije — bez graničnih reformi.

Činilo se da taj zakon u sredu rano ima sve veću podršku za prevazilaženje proceduralne prepreke, ali republikanski senatori su sa popodnevnog sastanka izašli sa manje optimizma u pogledu njegove budućnosti.

Kurir.rs/Vašington post

Bonus video:

02:42

NUDE NAM SE POGLAVICE KOJE BI SAMO DA VLADAJU PLEMENOM Komšić kod Basare: Senatori su dobri ljudi, ali je Senat ZLA ŽIVOTINJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track