HUTI SEKU INTERNET VEZU EVROPE I AZIJE I BACAJU SVET U HAOS? Kablovi u vodama kod Jemena, treba im pomoć jedne zemlje za SABOTAŽU
Foto: Mohammed Hamoud / AFP / Profimedia, Shutterstock

OPASNA PRETNJA

HUTI SEKU INTERNET VEZU EVROPE I AZIJE I BACAJU SVET U HAOS? Kablovi u vodama kod Jemena, treba im pomoć jedne zemlje za SABOTAŽU

Planeta -

Osveta dolazi u mnogim oblicima, a ona koju zbog američkih i britanskih vazdušnih udara na svoje položaje pripremaju Huti, pobunjenici iz Jemena, mogla bi svet da baci u potpuni haos.

BBC navodi da Huti ne kriju da su odlučni da izvedu odmazdu prema Zapadu zbog napada na lansirne rampe sa kojih ispaljuju rakete i dronove na brodove u Crvenom moru.

Zapadni udari na položaje pobunjenika u Jemenu bili su odgovor na više od 30 napada izvedenih na međunarodnu trgovačku rutu u tom moru i Adenskom zalivu, koje Huti pravdaju podrškom Palestincima u Pojasu Gaze.

Britanski medijski servis navodi da je sada ulog u toj igri povećan.

Zvanična vlada Jemena sa sedištem u Adenu je upozorila da Huti, koji su 2014. zauzeli veći deo te zapadnoazijske zemlje, sada prete sabotažom ključnih podvodnih komunikacionih kablova, uključujući i internet kablove, koji se protežu kroz Crveno more i povezuju Aziju s Evropom.

Ovo upozorenje je stiglo nakon što je na Telegram kanalu povezanom sa Hutima objavljena mapa na kojoj su prikazani rute podvodnih kablova u Crvenom moru.

Huti
foto: Mohammed Hamoud / AFP / Profimedia

BBC se pita da li bi Huti mogli da izvedu sabotažu ovih komunikacionih linija i odmah odgovara da bi oni svakako to učinili kako bi bili u stanju.

Navodi se da Huti tvrde da su lako obezbedili pristup mapama čvorišta podvodnih komunikacionih kablova koja se protežu odmah pored obale Jemena koju pobunjenici drže pod kontrolom.

Kablovi prolaze kroz moreuz Bab el Mandeb koji je na najužoj tački širok svega 32 kilometra.

Međutim, ovi optički kablovi, kroz koje prolazi 17 odsto svetskog internet saobraćaja, leže na morskom dnu koje je većinom nekoliko stotina metara daleko od površine, što znači da ronioci ne mogu da ih dosegnu.

Jemen, Crveno More, mapa Jemena
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da se veruje da i SAD i Rusija imaju pomorske kapacitete za sečenje ovih kablova.

Za to je potrebna podmornica namenjena za zarone na velikim dubinama koja se pušta sa broda i onda pomoću nečega nalik na džinovske makaze preseca kablove na dnu.

Jemen
foto: Printscreen/Youtube

Za Hute bi tako nešto bilo teško da izvedu.

- Ja smatram da je to blefiranje, osim ako bi se radilo o napadu na terminal. Njima bi bio potreban saveznik sa takvim kapacitetima, neko ko ima podmornicu, ali i ko je u stanju da pronađe kablove - kazao je kontraadmiral Džon Gauer, bivši komandant podmornice britanske Kraljevske mornarice.

BBC navodi da Huti imaju jednog saveznika, a to je Iran.

Podseća se da su uz pomoć iranske Revolucionarne garde i Hezbolaha iz Libana Huti sastavili zapanjujće veliki arsenal raketa i dronova.

U poslednjih osam godina oni su to lansirali na bojne brodove Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Izraela, SAD i Velike Britanije, kao i na bilo koje plovilo za koje sumnjaju da je povezano s Izraelom, SAD ili Ujedinjenim Kraljevstvom.

Huti, Jemen
foto: EPA/YAHYA ARHAB

BBC je Toma Šarpa, bivšeg oficira britanske Kraljevske mornarice, upitao da li bi Iran mogao da Hutima omogući da preseku podvodne kablove.

- Ne postoji ništa što sam video od onoga čime raspolaže iranska vojska što bi moglo da dodirne te kablove, a to svakako nisu njihove podmornice. Ronjenje jeste opcija, ali je tamo previše duboko i zagušeno (pomorskim saobraćajem)... mislim da je to blef - kazao je Šarp i time se složio sa mišljenjem Gauerom.

Navodi se da bi za Iran bilo rizično da savezniku pomogne u sabotaži svetskih podvodnih internet kablova.

BBC ocenjuje da ni Iran ni SAD ne žele da se upuste u međusobni rat punog obima i podseća da su i jedna i druga zemlja to javno stavile do znanja.

Teško da će Hutima to uspeti, ali su svašta preživeli i umeju da iznenade

BBC zaključuje da Huti teško mogu da ostvare izrečenu pretnju. Navodi se da bi to bilo i tehnički i politički riskantno po Iran, koji je po mišljenju Zapada umešan u sve napade Huta u Crvenom moru.

Ipak, Huti su ranije umeli da iznenade protivnike, pa su tako lansirali rakete na saudijski naftni depo u Džedi malo pre početka trke Velike nagrade Formule 1 u tom gradu 2022.

Navodi se da su oni preživeli skoro osam godina intenzivnih vazdušnih udara koje je na njih vršila vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i koja time nije uspela da spreči njihovo preuzimanje vlasti u Jemenu.

I danas, uprkos kontinuiranim vazdušnim udarima Amerike i njenih saveznika, Huti ne pokazuju ni naznaku da će uzmaknuti iz okršaja sa Zapadom.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track