HOLANĐANIN UŠAO U GINISOVU KNJIGU REKORDA ZBOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: On je najdugovečniji pacijent sa OVIM STANJEM na svetu
Foto: Shutterstock

HOLANĐANIN UŠAO U GINISOVU KNJIGU REKORDA ZBOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: On je najdugovečniji pacijent sa OVIM STANJEM na svetu

Planeta -

Najdugovečniji pacijent s presađenim srcem, operisan u Engleskoj 1984. godine, a ušao je službeno u Ginisovu knjigu rekorda.

Bert Džensen (57) iz Holandije živi gotovo 40 godina sa srcem donora koje mu je presađeno u londonskoj bolnici Harefield.

Srce su mu presadili u Engleskoj

Nakon što je sa 17 godina razvio simptome slične gripu, Bertu je dijagnostikovana kardiomiopatija, zadebljanje srčanog mišića koje mu onemogućava da pumpa krv po telu. Njegov kardiolog u Holandiji bio je povezan s bolnicom Harefield u Londonu i pionirom transplantacije, profesorom Magdijem Jakubom, koji je izveo operaciju 6. juna 1984. kad je pacijent napunio 18 godina.

U to vreme u Holandiji se još nisu presađivala srca.

"Sve je išlo vrlo brzo. Samo nedelju dana nakon dolaska u Harefield, dva su srca postala dostupna iz velike saobraćajne nesreće u Londonu", rekao je Džensen.

"Jedno srce se podudaralo i ono je presađeno. Kao što mi lekari rekli 30 godina kasnije, mora da je savršeno odgovaralo", rekao je

On je rekao da mu je novo srce omogućilo da se brzo vrati "kvalitetnom životu". Igrao je tenis i odbojku i radio u punom radnom vremenu.

Bavi se i parajedriličarstvom

Oženio se Petrom 1996. godine, dobio sinove Gvida i Ivu, a danas se čak bavi i parajedriličarstvom.

Njegova je operacija bila 107. takva u Harefieldu. Prvu je izveo Sir Magdi Jakub 1980. i centar je od tada presadio na hiljade srca.

Doktor Fernando Riesgo Gil, kardiolog i šef službe za transplantaciju srca u bolnici Harefield, rekao je: "Fantastična je vest da je jedan od naših ranih pacijenata nastavlja da živi punim i srećnim životom tako dugo nakon transplantacije. "

Prema podacima britanske zdravstvene službe, prošle nedelje bilo je 7314 odraslih osoba na aktivnoj listi čekanja za transplantaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu, od kojih 248 pacijenata mlađih od 18 godina.

"Nažalost, mnogi od tih ljudi će umreti na listi čekanja jer u ovoj zemlji imamo manjak donora organa", upozorio je dr. Gil. "Nadam se da će Bertova priča poslužiti kao podsticaj ljudima da razmisli da se registruju kao donori organa, da doniraju život", poručio je lekar.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track