BROJNI TERORISTIČKI NAPADI, GAŠENJE INTERNETA Šta je sve prethodilo kontroverznim izborima na koje su izašli MILIONI LJUDI
Foto: Banaras KHAN / AFP / Profimedia

pakistan

BROJNI TERORISTIČKI NAPADI, GAŠENJE INTERNETA Šta je sve prethodilo kontroverznim izborima na koje su izašli MILIONI LJUDI

Planeta -

Dugo očekivani izbori, koji se već odlažu mesecima, dolaze jer se zemlja od 220 miliona stanovnika suočava sa sve većim izazovima – od ekonomske neizvesnosti i čestih napada militanata, do klimatskih katastrofa koje ugrožavaju njene najugroženije.

Kao živopisna ilustracija rastućeg političkog nasilja uoči izbora, 30 ljudi je ubijeno u dve eksplozije koje su u sredu bile usmerene na kancelarije kampanje u nemirnoj pokrajini Belučistan u toj zemlji, za koju je odgovornost preuzela militantna grupa Islamske države Pakistanske provincije.

U četvrtak, u još nasilnijim napadima i sukobima u Beludžistanu, troje mrtvih i 31 povređen, uključujući više radnika biračkih mesta, prema lokalnim bezbednosnim zvaničnicima.

Pakistan, glasanje
foto: Banaras KHAN / AFP / Profimedia

Nema preuzimanja odgovornosti za bombaške današnje napade u jugozapadnoj pokrajini.

Pakistan je bio u stanju pripravnosti zbog zabrinutosti u vezi sa bezbednošću na dan izbora, sa 650.000 pripadnika obezbeđenja raspoređenih širom zemlje kako bi osigurali bezbednost birača, saopštilo je ministarstvo informisanja zemlje.

A Mohsin Davar, bivši poslanik pakistanske Narodne skupštine, rekao je da su talibanski militanti zauzeli biračka mesta u provinciji Hajber Pahtunhva u zemlji.

„Militanti su upućivali pretnje meštanima i biračkom osoblju“, napisao je on u pismu Izbornoj komisiji Pakistana u četvrtak, dodajući da su tri biračke agenta „za dlaku izbegla napade“ na biračkom mestu.

Obustavljene usluge interneta

Pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u četvrtak da je odlučilo da privremeno obustavi usluge mobilnog interneta širom zemlje jer su izbori u toku.

„Kao rezultat nedavnih terorističkih incidenata u zemlji izgubljeni su dragoceni životi, a mere bezbednosti su neophodne za održavanje reda i zakona i suočavanje sa mogućim pretnjama“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Bilaval Buto Zardari, predsednik Pakistanske narodne partije (PPP) i jedan od kandidata za premijera, rekao je da je zatražio od svoje stranke da se obrati Izbornoj komisiji zemlje i sudovima zbog ograničenja.

„Usluge mobilnog telefona moraju se odmah vratiti“, napisao je on na platformi društvenih medija Iks

Pakistan, glasanje
foto: Banaras KHAN / AFP / Profimedia

Neki aktivisti optužili su vlasti za cenzuru, rekavši da je suspenzija interneta bila „politička po prirodi“, a ne „po nalogu suda“.

„Pristup internetu tokom izbora je kritičan jer građani mogu da izveštavaju uživo o dokazima nameštanja na društvenim mrežama, a novinari mogu da izveštavaju uživo“, rekao je Usama Khilji, aktivista za digitalna prava iz Islamabada.

„Nemogućnost pristupa internetu može stvoriti osećaj panike kod birača i obeshrabriti neke da izađu na glasanje, posebno žene glasače kojima je mobilnost već prepreka.

Pakistan zatvara granice sa Irakom

Pakistan će takođe privremeno zatvoriti svoje granične prelaze sa Iranom i Avganistanom kao bezbednosnu meru, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mumtaz Zahra Baloh.

Analitičari su ovo glasanje opisali kao najmanje kredibilno u istoriji zemlje nakon sticanja nezavisnosti, optužujući vlasti za "namještanje pre izbora" usred širokog gušenja pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) popularnog bivšeg lidera Imrana Kana.

(Kurir.rs/ CNN/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:23

IZRAEL ĆE PREGAZITI HAMAS, ALI SU TO TERORISTI I ŽELELI ZBOG OVOGA! Obradović šokirao tvrdnjama: Ovo im je način da se prošire

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track