UŽAS NA ISLANDU SE NASTAVLJA: Puteve GUTA lava, narod EVAKUISAN! Zatvorena jedna od najvećih turističkih atrakcija (VIDEO)
Foto: EPA Iceland Civil Defense Almannav

UŽAS NA ISLANDU SE NASTAVLJA: Puteve GUTA lava, narod EVAKUISAN! Zatvorena jedna od najvećih turističkih atrakcija (VIDEO)

Planeta -

Turisti su evakuisani iz Rejkjanesa pre nego što je lava progutala obližnji put posle erupcije vulkana jutros.

Erupcija je oko 6 sati ujutru pocepala pukotinu u zemlji, izbacivši lavu u vazduh severoistočno od planine Sundnukur, saopštila je islandska meteorološka agencija

Najnovija drama je usledila posle manje od dva meseca nakon što je prethodna erupcija u toj oblasti primorala na evakuaciju priobalnog grada Grindavik.

Islandski nacionalni emiter RUV saopštio je da je termalna banja Plava laguna, jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda, zatvorena kada je erupcija počela na poluostrvu Rejkjavik. Gosti su evakuisani u hotele.

Vlasti su saopštile da se erupcija odvija u istoj oblasti kao i ona koja se dogodila 18. decembra na jugozapadu Islanda, i da je to treća erupcija vulkana u isto toliko meseci. Poslednja u januaru uništila je kuće u Grindaviku.

"U 5:30 jutros je počela intenzivna aktivnost malih potresa severoistočno od Silingarfela. Otprilike 30 minuta kasnije počela je erupcija u istoj oblasti", navodi se u saopštenju islandske meteorološke službe (IMO).

Zvaničnici civilne odbrane rekli su da se veruje da u samom gradu u trenutku erupcije jutros nikog nije bilo.

Ovo je treća erupcija vulkanskog sistema od decembra na poluostrvu Rejkjanes, gde se nalazi Keflavik, glavni aerodrom Islanda.

U četvrtak nije bilo nikakvih smetnji na aerodromu.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja