PREMINUO POLITIČAR KOJI JE PROGLASIO RASPAD JUGOSLAVIJE Poznati pravnik umro u 95. godini života
Foto: EPA Ian Langsdon Pool

PREMINUO POLITIČAR KOJI JE PROGLASIO RASPAD JUGOSLAVIJE Poznati pravnik umro u 95. godini života

Planeta -

U 95. godini preminuo je Robert Badinter, francuski pravnik i političar, javlja "Le Monde".

Badinter, bivši socijalistički francuski ministar spoljnih poslova, rođen je 1928. u Parizu. Bio je i profesor prava na Sorboni, predsednik francuskog Ustavnog veća i senator francuske Nacionalne skupštine.

U svojoj dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri ponajviše se zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, u čemu je 1981. i uspeo. Bio je i predani borac za dekriminalizaciju homoseksualnosti.

Badinter je predsedavao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju čega su 15. januara 1992. države Evropske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, bila je arbitražna komisija koju je ustanovilo Veće ministara Evropske ekonomske zajednice (EEZ) 27. avgusta 1991. godine, a čiji je zadatak bio da rešavanjem spornih pravnih pitanja pospeši mirno rešavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badinter imenovan je predsednikom petoročlane komisije koju su činili predsednici ustavnih sudova iz država članica EEZ-a, prenosi "Jutarnji list".

Prema mišljenju komisije, u zaključku donesenom 29.11.1991., SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu menjati.

Ova odluka je pružila pravnu podlogu za priznanja nezavisnosti republika bivše SFRJ.

Ovaj jevrejski intelektualac, čiji je otac umro u nemačkom koncentracijskom logoru, bio je česta meta mržnje francuske desnice, delom obilježene antisemitizmom, prenela je agencija Rojters.

(Kurir.rs/ Blic.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

10:17

MILOŠEVIĆ JE DOBIO PAPIR SA SCENARIOM RASPADA SFRJ Bosnićeva šokantna tvrdnja: Počelo je u Sloveniji, završiće se u Vojvodini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track