STRAHOTA! PRETI MASOVNA GLAD: Palestinci u Pojasu Gaze jedu stočnu hranu da bi preživeli!
Foto: AP

Gladuju

STRAHOTA! PRETI MASOVNA GLAD: Palestinci u Pojasu Gaze jedu stočnu hranu da bi preživeli!

Planeta -

Posle 127 dana rata Hamasa i Izraela, najkritičnija situacija je na severu enklave do koje humanitarna pomoć uopšte i ne dolazi

Palestinski civili koji su nedeljama izolovani na severu Pojasa Gaze prinuđeni su da melju stočnu hranu i od nje prave brašno kako bi preživeli! BBC prenosi da se humanitarna pomoć ne isporučuje na severu enklave jer nema odgovarajuće dozvole izraelskih vlasti.

Situacija preti da se pretvori u epidemiju gladi jer i stočne hrane ponestaje. Najugroženija su deca koja su mesecima bez normalnog obroka.

Kritičan nivo

Ujedinjene nacije su upozorile da je akutna pothranjenost među malom decom na severu Pojasa Gaze naglo porasla i da je sada iznad kritičnog nivoa od 15 odsto. OCHA, agencija UN za humanitarnu koordinaciju, saopštila je da prošlog meseca nije mogla da isporuči polovinu humanitarne pomoći zbog uskraćivanja dozvola izraelskih snaga, koje se mešaju u to gde će i kako humanitarna pomoć biti dostavljena.

Procenjuje se da na severu Pojasa Gaze živi još oko 300.000 Palestinaca, od kojih jednoj trećini preti "katastrofalna glad".

Gaza
foto: EPA

Portparol izraelskih odbrambenih snaga je demantovao navode saopštivši da "nema gladi u Gazi". Međutim, BBC je dokumentovao razgovor sa tri osobe koje žive u Gazi i Bajt Lahiji, dok su evidentirani i snimci lokalnih novinara u Džebaliji. Mahmud Salabi, lokalni medicinski radnik u Bajt Lahiji, potvrdio je da Palestinci melju stočnu hranu da bi preživeli, ali da je i ona na izmaku:

- Na pijaci nema hrane. Zalihe konzervi nestaju. Imali smo nedelju dana primirja u novembru i humanitarna pomoć koja je tada dopremljena je potrošena. Ovde za jelo ima samo pirinča - rekao je on.

Svetski program za hranu (WFP) potvrdio je za BBC da su četiri od pet konvoja za sever Pojasa Gaze stopirana i da već dve nedelje nijedan nije dopremljen u grad Gazu.

Danima bez hrane

- Svesni smo ozbiljnosti i rizika od gladi u Gazi ako ne obezbedimo znatne količine hrane koja će biti redovno isporučivana - rekao je Met Hilingvort, regionalni šef WFP.

BBC prenosi i izjavu Duhe el Kaladi, majke četvoro dece iz Bajt Lahije, koja je rekla da je peške išla 9,5 kilometara do kuće svoje sestre u Gazi u očajanju jer joj deca ništa nisu jela tri dana:

- Nemam novca, a i da imam, na pijaci nema šta da se kupi. Smrt je postala neizbežna.

Gaza
foto: AP

U međuvremenu, eksperti su potvrdili da bi Izrael morao da odgovara zbog kršenja međunarodnog prava nakon objavljivanja snimaka palestinskih zarobljenika koji su skinuti u donji veš i javno ponižavani.

Netanjahu naredio vojsci

Evakuacija 1,3 miliona civila

katastrofalna humanitarna situacija u Pojasu Gaze dodatno će se pogoršati nakon naredbe izraelskog premijera Benjamina Netanjahua upućene vojsci da se pripremi plan za evakuaciju 1,3 miliona stanovnika iz grada Rafa, na granici sa Egiptom. Izrael je započeo i vazdušne udare na Rafu, poslednji deo palestinske enklave u koji izraelska armija još nije ušla.

U ovaj grad je izbegla većina palestinskih civila iz drugih gradova i kampova koje su izraelske trupe osvojile tokom kopnene ofanzive. UN i SAD su upozorile da ne podržavaju evakuaciju civila iz Rafe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track