"RAFA KLJUČNA ZA PORAZ HAMASA": Netanjahu kaže da je pobeda na domaku i da će palestinskim civilima biti obezbeđen bezbedan prolaz
Foto: AP_Abir_Sultan, AP Fatima Shbair, Thomas COEX / AFP / Profimedia, Shutterstock

izraelski premijer najavio ofanzivu na krajnji jug pojasa gaze

"RAFA KLJUČNA ZA PORAZ HAMASA": Netanjahu kaže da je pobeda na domaku i da će palestinskim civilima biti obezbeđen bezbedan prolaz

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će izraelska vojska obezbediti "bezbedan prolaz za civilno stanovništvo" pre očekivanog napada na Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze, odbacivši bojazan od "katastrofe".

Uprkos upozorenjima u međunarodnoj zajednici na potencijalno krvoproliće u gradu u koji se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca izraelski lider je izjavio za ABC da je ofanziva ključna za slamanje Hamasa, ekstremističke organizacije koja vlada Gazom više od 16 godina.

"Pobeda je na domaku. Mi ćemo to uraditi. Mi ćemo stići do preostalih terorističkih bataljona i Rafe, koja je poslednji bastion, mi ćemo to uraditi", rekao je Netanjahu sudeći po sinoć objavljenim delovima intervjua koji će danas biti emitovan.

"Mi ćemo to uraditi obezbeđujući bezbedan prolaz za civilno stanovništvo tako da mogu da odu. Radimo na detaljnom planu da to uradimo", dodao je Netanjahu.

On je kritikovao pozive Izraelu da izbegne vojnu ofanzivu u Rafi.

"Oni koji kažu da ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da uđemo u Rafu u osnovi govore izgubite rat. Ostavite Hamas tamo", dodao je Netanjahu.

U Rafu na granici s Egiptom sklonili su se raseljeni Palestinci koji su pobegli od rata između Izraela i Hamasa započetog 7. oktobra napadima "hamasovaca" na južnu izraelsku teritoriju, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i u Gazu odvedeno oko 250 talaca.

Benjamin Netanjahu
foto: EPA-EFE/GALI TIBBON / POOL

U osvetničkim izraelskim napadima ubijeno je više od 28.000 Palestinaca, većinom žena i dece.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel upozorio je da će ofanziva na Rafu postati" neizreciva ljudska katastroa" te da bi mogla izazazvati ozbiljnu napetost s Egiptom.

On je na platformi Iks ocenio da je jedini način da se izbegne krvoproliće suspendovanje neprijateljstava i obnova pregovora o oslobađanju talaca.

Holandska ministarka spoljnih poslova Hanke Bruins Slot je navela da je velika izraelska ofanziva na Rafu "neopravdana", te da je situacija u tom gradu "vrlo zabrinjavajuća".

Šef diplomatije Velike Britanije Dejvid Kameron je takođe izrazio zabrinutost za izglede o izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi.

U saopštenju na platformi Iks on je ocenio da borbe moraju prestati odmah kako bi pomoć mogla da uđe i taoci bili oslobođeni, a potom usledio "napredak ka održivom, stalnom prekidu vatre".

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track