PAPA FRANJA ĆE SE DANAS SASTATI SA ČOVEKOM KOJI GA JE NAZIVAO IMBECILOM: Sledi ISTORIJSKI susret, a ovo su detalji
Foto: AP/Andrew Medichini

PAPA FRANJA ĆE SE DANAS SASTATI SA ČOVEKOM KOJI GA JE NAZIVAO IMBECILOM: Sledi ISTORIJSKI susret, a ovo su detalji

Planeta -

Papa Franja treba danas da se prvi put sastane sa nedavno izabranim predsednikom Argentine Havierom Mileijem. Milej, bivši profesor ekonomije koji se proslavio svojom slobodarskom politikom, u Rimu je zbog kanonizacije Mame Antule, argentinske časne iz 18. veka.

Papa Franja će danas ujutro predvoditi ceremoniju u crkvi sv. Petra. Pozvao je Mileija na sutrašnju privatnu audijenciju. Papa Franja planira da poseti svoju zemlju, Argentinu, prvi put otkako je papa 2013. godine, u drugoj polovini ove godine.

Milej je sam uputio poziv papi Franji

Odnosi između njih dvojice su zategnuti, jer je Milej tokom svoje predsedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa, "imbecilom" pa ga je optužio za promicanje komunizma. Ali, od tada je uputio poziv papi da poseti Argentinu.

Havijer Milej
foto: AP Natacha Pisarenko

Milej, samozvani "anarho-kapitalista", takođe će se sutra sastati s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Matarelom. Mama Antula, formalno Marija Antonija di San Đuzepe de Paz i Figera – prva je Argentinka koja je proglašena sveticom.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track