JOŠ JEDAN NAPAD U CRVENOM MORU Huti ispalili dve rakete na brod za koji su mislili da je američki, ali se ispostavilo DRUGAČIJE
Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

ovom se nisu nadali

JOŠ JEDAN NAPAD U CRVENOM MORU Huti ispalili dve rakete na brod za koji su mislili da je američki, ali se ispostavilo DRUGAČIJE

Planeta -

Jemenski pobunjenici Huti ispalili su u ponedeljak dve rakete na brod koji je prevozio kukuruz za luku u Iranu, nanevši manju štetu, ali nema povređene posade, saopštile su vlasti.

Napad na brod za rasute terete Star Iris pod zastavom Maršalskih Ostrva pokazuje koliko Huti sada gađaju brodove koji putuju kroz Crveno more, Adenski zaliv i moreuz Bab el-Mandeb koji povezuje dva plovna puta.

Zvezdana Iris je išla od Brazila do Bandara Homeinija u Iranu, glavnog podržavaoca i naoružanog Huta u višegodišnjem ratu u Jemenu.

„Vlasnik grupe i operater redovno trguju rasutim teretom sa Iranom, pa je procenjeno da je ovo verovatna destinacija“, rekli su iz privatne firme za obezbeđenje.Dodali su i da je brod "Star Iris" u napadu zadobio oštećenje na desnoj strani.

Huti su pokušali da opišu Star Iris kao "američko" plovilo i rekli su da su gađali brod sa više projektila. Krajnji vlasnik Star Iris-a, Star Bulk Carriers Corp iz Grčke, trguje na berzi u Njujorku.

Nekoliko dana ranije, drugi brod u vlasništvu Star Bulka, Star Nasia, bio je na udaru Huta .

Hutijska vojska „neće oklevati da sprovede više operacija u znak odmazde za cionističke zločine nad našom braćom u Pojasu Gaze, kao i kao odgovor na tekuću američko-britansku agresiju na našu dragu zemlju“, rekao je portparol vojske Huti Brig. General Iahia Saree rekao je u izjavi nakon napada.

Iran nije priznao destinaciju za Star Iris, iako je to uradila Centralna komanda američke vojske u izjavi rano u utorak. Centralna komanda je identifikovala svoj teret kao brazilski kukuruz za Iran. Kukuruz je glavni brazilski izvoz u Iran, verovatno se koristi za stočnu hranu.

(Kurir.rs/ ApNews. com/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track