MLADIĆ IZ PENSILVANIJE ODSEKAO GLAVU OCU, A POTOM ZLOSTAVLJAO NJEGOV LEŠ: Bunio se protiv Bajdena, a oca nazivao izdajnikom zemlje
Foto: Printscreen, Shutterstock

MLADIĆ IZ PENSILVANIJE ODSEKAO GLAVU OCU, A POTOM ZLOSTAVLJAO NJEGOV LEŠ: Bunio se protiv Bajdena, a oca nazivao izdajnikom zemlje

Planeta -

Džastin Mon iz Pensilvanije je, kako se sumnja, odsekao glavu svom ocu (68), a potom snimak ubistva objavio na Jutjubu pozivajući na ostavku predsednika SAD Džo Bajdena, a pištolj kojim je počinio ubistvo je kupio samo dan ranije.

Džastin je prvo provalio u državni objekat Nacionalne garde, naoružan pištoljem, rekla je okružna tužiteljka okruga Baks Dženifer Šorn.

Mon je rekao vlastima da je otišao u vojnu kasarnu u pokušaju da se priključi Nacionalnoj gardi i da podigne oružje, saopštila je tužiteljka. Monov otac je radio za Inženjerski korpus američke vojske.

Mona je kasnije zadržala policija bez garancije na osnovu optužbi, uključujući ubistvo i zlostavljanje leša, pokazuju dokumenti državnog suda. Jezivi, 14-minutni video koji je objavio uklonjen je zbog eksplicitnog nasilja satima je kružio Jutjubom i prikupio 5.000 pregleda.

Užasan slučaj dolazi usred teškog nacionalnog političkog okruženja i pošto su rukovodioci društvenih medija, koji su ove nedelje bili na udaru Kongresa, odnosno bili na udaru kritika jer su dozvolili da se eksplicitni i ponekad nasilni video snimci postavljaju i ostaju na njihovim sajtovima.

"Mislim da je šira slika izuzetno zabrinjavajuća, dok ulazimo u neverovatno uzavrelu političku sezonu", rekao je analitičar CNN-a i bivši zamenik direktora FBI-a Endrju Mekejb.

Tokom suđenja, Mon se bunio protiv Bajdenove administracije i granične krize dok se proglašava za novog vršioca dužnosti predsednika SAD. Takođe kaže da je njegov otac Majkl Mon u paklu jer je izdajnik svoje zemlje, rekao je Šorn u petak.

Džastin Mon
foto: Printscreen, Shutterstock

U jednom trenutku, on je držao nešto što liči na okrvavljenu glavu unutar prozirne plastične kese.

"Amerika trune iznutra do krajnje leve strane, probuđena rulja divlja našim nekada prosperitetnim gradovima", kaže Mon u video snimku, koji je nazvao: "Monova milicija – poziv na rat američkim patriotama".

U videu, Mon široko poziva na nasilje protiv saveznih zvaničnika i zaposlenih, ali izuzima državnu vladu, guvernere država i državne službenike.

Nakon hapšenja na lokaciji Nacionalne garde, Mon je zatražio da razgovara sa guvernerom Pensilvanije "kako bi udružili snage", rekao je tužilac.

Užasno otkriće

U utorak oko 19 časova, majka osumnjičenog, koja nije bila kod kuće u vreme ubistva, otkrila je obezglavljeno telo svog muža.

"Poziv dispečerima hitne pomoći stigao je od supruge žrtve. Kada su policajci stigli, pronašli su pokojnika u kupatilu”, navodi se u saopštenju tužilaštva . Odrasli sin žrtve nije bio prisutan kada je policija stigla i napustila područje u vozilu njegovog oca."

Mačeta i veliki kuhinjski nož pronađeni su u kadi, navodi CNN.

"Policajci su takođe pronašli glavu preminulog muškarca u plastičnoj kesi koja se nalazila u loncu za kuvanje u spavaćoj sobi na prvom spratu pored kupatila", navodi se u izjavi.

U izjavi pod zakletvom, policija se poziva na video koji je osumnjičeni postavio na Jutjub.

Istražitelji su takođe pronašli prozirne gumene rukavice na kojima je izgledalo kao da ima krvi. Nakon gledanja video snimka na Jutjubu, istražitelji su potvrdili da su rukavice, obezglavljena glava i soba isti kao na snimku, navodi se.

Jutjub se oglasio povodom ove situacije.

"Video je uklonjen zbog kršenja naše politike eksplicitnog nasilja, a kanal Džastina Mona je ugašen u skladu sa našim politikama o nasilnom ekstremizmu. Naši timovi pomno prate sve."

Navodna provala u bazu Nacionalne garde

Mon je pobegao više od 250 kilometara, a zatim je provalio u bazu Nacionalne garde Pensilvanije sa pištoljem, rekla je portparolka američkog Ministarstva za vojna i boračka pitanja Angela Votson za CNN.

On je priveden u bazu Fort Indijantaun Gep, gde se nalazi štab Nacionalne garde Pensilvanije, nešto posle 21:25 u utorak, rekao je Votson.

"U to vreme je bio naoružan, ali se nije opirao prilikom hapšenja", rekao je Votson.

Nejasno je kakvu vezu ima Mon sa bazom. On nije bio u Nacionalnoj gardi, rekao je Votson.

Mon je imao manje susrete sa policijom Okružni tužilac je rekao da Mon nije imao istoriju dijagnostikovanih problema mentalnih bolesti.

(Kurir.rs/CNN)

Bonus video:

00:08

NA OVOM MESTU JE VOZ ODSEKAO OBE NOGE ŽENI (40): Nikom nije jasno kako je dospela tamo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track