DA LI JE NA POMOLU KRAJ RATA? Izraelska delegacija putuje u Kairo na nove pregovore, a Hamas se javio sa VRLO JASNOM PORUKOM
Foto: Jehad Alshrafi / AFP / Profimedia

Primirje

DA LI JE NA POMOLU KRAJ RATA? Izraelska delegacija putuje u Kairo na nove pregovore, a Hamas se javio sa VRLO JASNOM PORUKOM

Planeta -

Izraelska delegacija putuje danas u Kairo na nove pregovore s američkim, katarskim i egipatskim zvaničnicima o dogovoru za primirje u Pojasu Gaze koji obuhvata oslobađanje izraelskih talaca iz zatočeništva Hamasa, rekli su izraelski zvaničnici.

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea i šef izraelske bezbednosne službe Ronen Bar sastaće se sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Ričardom Bernsom, dodali su anonimni zvaničnici.

Njima će se pridružiti premijer Katara Muhamed bin Abdelrahman Al-Tani, koji je takođe ministar spoljnih poslova i već je ranije pregovarao o nekoliko dogovora o primirju u Gazi.

U ovoj fazi nije planiran dolazak delegacije Hamasa u Kairo da učestvuje u tim indirektnim diskusijima koje sponzorišu Katar i Egipat, rekao je jutros Frans presu zvaničnik te palestinske organizacije.

Hamas: "I dalje smo otvoreni za pregovore"

Hamas je u četvrtak rekao da je i dalje “ otvoren za pregovore o prekidu vatre uprkos izraelskom odbijanju njegovih najnovijih predloga”.

Palestinska orgnizacija je pomenula mogući prekid vatre od šest nedelja koji bi omogućio razgovore o razmeni talaca koji se drže u Gazi za palestinske žene i decu u izraelskim zatvorima.

U napadima Hamasa na jug izraela 7.oktobra ubijeno je više od 1.160 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa. Tog dana je takođe oteto oko 250 ljudi.

Zahvaljujući sedmodnevnom primirju krajem novembra oslobođeno je 105 talaca u zamenu za 240 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Po podacima Izraela oko 130 talaca je još uvek u Gazi, uključujući 29 za koje se veruje da su mrtvi.

U izraelskoj ofanzivi pokrenutoj u znak odmazde ubijeno je 28.473 Palestinaca u Gazi, većinom civila, po podacima Hamasa.

(Kurir.rs/ Beta)

Bonus video:

07:05

RAT U UKRAJINI MOGAO BITI ZAUSTAVLJEN NAKON SAMO 2 MESECA? Istoričar šokirao: Ovaj čovek prekinuo već postignut dogovor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track