AMERIKA ODBILA PREKID VATRE U UKRAJINI? Moskva uputila predlog, održan SASTANAK POSREDNIKA u Turskoj, a onda stigla ŠOKANTNA VEST
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

novi detalji

AMERIKA ODBILA PREKID VATRE U UKRAJINI? Moskva uputila predlog, održan SASTANAK POSREDNIKA u Turskoj, a onda stigla ŠOKANTNA VEST

Planeta -

Vašington je nakon kontakata preko posrednika navodno odbio predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini!

To za Rojters tvrde tri ruska izvora koja znaju za diskusiju.

Američki izvor, međutim, negira da je uopšte bilo zvaničnog kontakta i navodi da se Vašington neće upuštati u pregovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je navodno poslao signale Vašingtonu 2023. godine, javno i privatno preko posrednika, uključujući arapske partnere Moskve na Bliskom istoku, naglašavajući da je spreman da razmotri prekid vatre u Ukrajini. To tvrde ruski i dodaju da je takođe predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama i nije bio voljan da ustupi bilo koju ukrajinsku teritoriju koju kontroliše Rusija. Mnogi u u Кremlju su to videli kao najbolji put ka nekoj vrsti mira.

- Кontakti sa Amerikancima su bili uzaludni - rekao je Rojtersu visoki ruski izvor sa saznanjima o diskusijama krajem 2023. i početkom 2024. pod uslovom da ostane anoniman zbog osetljivosti situacije.

Drugi ruski izvor sa saznanjima o kontaktima rekao je Rojtersu da su Amerikanci preko posrednika rekli Moskvi da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učešća Ukrajine i tako su kontakti završeni neuspehom.

- Nisu hteli da pritiskaju Ukrajinu - navodi treći izvor.

Obim kontakata i njihov neuspeh nisu ranije prijavljeni.

To dolazi u trenutku kad je američki predsednik Džo Bajden mesecima gurao Кongres da odobri dodatnu pomoć Ukrajini, ali se suočio sa protivljenjem saveznika republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju Donalda Trampa.

Кremlj i Vašington odbili su da komentarišu.

VAŠINGTON NEĆE DA PREGOVARA BEZ UKRAJINE

Putin je poslao hiljade vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine što je izazvalo rat punog razmera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga na jednoj strani i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika na drugoj strani.

Ukrajina kaže da se bori za svoje postojanje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nikada neće prihvatiti rusku kontrolu nad ukrajinskom zemljom i zabranio je bilo kakve kontakte sa Rusijom.

Američki zvaničnik, koji je govorio u Vašingtonu pod uslovom da bude anoniman, rekao je da SAD nisu ulazile u bilo kakve pregovore sa Rusijom i da je Vašington bio dosledan u tome da ne ide iza leđa Ukrajine. Takođe je rekao da se čini da je bilo nezvaničnih razgovora sa Rusima koji nisu u tamošnjoj vladi, ali da SAD nisu bile angažovane u njima.

Američki zvaničnik je rekao i da je Putinov predlog, koji je zasnovan na onome što je javno objavljeno, nepromenjen u odnosu na prethodne zahteve da Rusija zadrži ukrajinsku teritoriju. Zvaničnik je sugerisao da izgleda da u Moskvi postoji frustracija što je Vašington više puta odbijao da to prihvati.

Putin je prošle nedelje takođe rekao američkom voditelju Takeru Кarlsonu da je Rusija spremna za dijalog.

SASTANAK U TURSKOJ

Posrednici su se prema ruskim izvorima sastali u Turskoj krajem 2023. godine.

Četvrti diplomatski izvor je rekao da je bilo rusko-američkih nezvaničnih kontakata preko posrednika na rusku inicijativu.

Američki zvaničnik je rekao da nije znao za nezvanični kontakt preko posrednika. Prema tri ruska izvora, Putinov signal je prosleđen Vašingtonu, gde su se sastali najviši američki zvaničnici, uključujući savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, direktora Centralne obaveštajne agencije Bila Bernsa i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

- Ideja je bila da Salivan razgovara sa Putinovim savetnikom za spoljnu politiku Jurijem Ušakovom i izloži sledeće korake - rekao je jedan od ruskih izvora.

Međutim, kad je poziv stigao u januaru, Salivan je Ušakovu rekao da je Vašington spreman da razgovara o drugim aspektima odnosa, ali da neće govoriti o prekidu vatre bez Ukrajine, navodi jedan od ruskih izvora.

Američki zvaničnik je odbio da govori o bilo kakvim detaljima Salivanovih navodnih poziva niti da li je do takvog razgovora sa Ušakovom došlo.

PUTIN SPREMAN ZA BORBU

Jedan od ruskih izvora izrazio je frustraciju zbog insistiranja Vašingtona da neće gurati Ukrajinu ka pregovorima s obzirom na to da SAD pomažu u finansiranju rata.

- Znao sam da neće ništa uraditi - rekao je Putin prema rečima jednog ruskog izvora Rojtersa.

Izvor je dodao da je Vašington prekinuo kontakte za koje je trebalo dva meseca da se stvore. Drugi ruski izvor je rekao da izgleda da Sjedinjene Države ne veruju da je Putin iskren.

- Amerikanci nisu verovali da je Putin bio iskren u vezi sa prekidom vatre, ali je bio i jeste i dalje spreman da razgovara o prekidu vatre. Ali podjednako je Putin spreman da se bori koliko god je potrebno, a Rusija može da se bori koliko je potrebno - rekao je ruski izvor.

Кremlj vidi malo smisla u daljim kontaktima sa Sjedinjenim Državama po tom pitanju, kažu ruski izvori, tako da se rat nastavlja.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:32

POBEDA ZA UKRAJINU PRIHVATLJIVA I SA 80% GUBITAKA! Obradović tvrdi: Putin i Tramp imaju isti narativ, neće im to poći za rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track