RUSIJA ŽELI DA ZAMRZNE SUKOBE SA UKRAJINOM?! Stigao ŠOKANTAN odgovor Dmitrija Peskova
Foto: EPA SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

RUSIJA ŽELI DA ZAMRZNE SUKOBE SA UKRAJINOM?! Stigao ŠOKANTAN odgovor Dmitrija Peskova

Planeta -

Tvrdnje da se Rusija obratila Sjedinjenim Državama sa predlozima da "zamrzne" sukob u Ukrajini su lažne. Ovo je na brifingu izjavio pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvore, naveo da su o tom pitanju razgovarali Moskva i Vašington preko posrednika. Istovremeno, sagovornici agencije navode da je Vašington odbacio predlog koji je navodno dobio.

"Ovo nije tačno", odgovorio je Peskov na pitanje o izjavi.

Prethodno je Vašington nakon kontakata preko posrednika navodno odbio predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini!

To su za Rojters potvrdila tri ruska izvora koja znaju za diskusiju.

Američki izvor, međutim, negirao je da je uopšte bilo zvaničnog kontakta i navodi da se Vašington neće upuštati u pregovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je navodno poslao signale Vašingtonu 2023. godine, javno i privatno preko posrednika, uključujući arapske partnere Moskve na Bliskom istoku, naglašavajući da je spreman da razmotri prekid vatre u Ukrajini. To tvrde ruski i dodaju da je takođe predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama i nije bio voljan da ustupi bilo koju ukrajinsku teritoriju koju kontroliše Rusija. Mnogi u u Кremlju su to videli kao najbolji put ka nekoj vrsti mira.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:21

Peskov: Neviđeni pritisak, mi to razumemo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja