DOKTOR JE RODITELJIMA REKAO DA ĆE NJIHOV SIN UMRETI Dete imalo redak tumor na mozgu, ali se 7 godina kasnije dogodilo ČUDO
Foto: Shutterstock

DOKTOR JE RODITELJIMA REKAO DA ĆE NJIHOV SIN UMRETI Dete imalo redak tumor na mozgu, ali se 7 godina kasnije dogodilo ČUDO

Planeta -

Kad je Lukasu sa samo šest godina dijagnostifikvaon redak tumor na mozgu, nije bilo sumnje što se tiče prognoze. Francuski doktor Žak Gril morao je reći njegovim roditeljima da će njihov sin umreti. Ali sedam godina kasnije (Lucas sada ima 13 godina) od tumora više nema ni traga.

Dečak iz Belgije je postao prvo dete na svetu kojem je izlečen izrazito agresivan rak - gliom moždanog stabla.

- Lukas je pobedio sve izglede preživljavanja - rekao je Gril. Svake godine se u Sjedinjenim Državama kod oko 300 dece dijagnostifikuje difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), a u Francuskoj kod otprilike stotinu.

Izgledi za preživljavanje za decu s tom vrstom raka su izrazito loši - većina ne doživi ni godinu dana nakon dijagnoze. Nedavna studija je pokazala da samo 10 posto preživi do dve godine kasnije. Radioterapija je ponekad uspela da uspori razvoj ovog agresivnog tumora, a ni jedan lek se do sada nije pokazao delotvornim.

Dečak, Bolnica
foto: Shutterstock

Lukas i njegova porodica otputovali su iz Belgije u Francusku kako bi oboleli dečak bio jedan od prvih pacijenata uključenih u ispitivanje BIOMEDE, koje testira potencijalne nove lekove za DIPG. Lukas je od samog početka snažno reagovao na lek protiv raka everolimus, koji mu je nasumično dodeljen.

"Tokom niza MRI skeniranja, gledao sam kako tumor potpuno nestaje", rekao je Gril.

Doktor se nije usudio da prekine tretman sve do pre godinu i po dana, kada je Lukas kazao da ionako više ne uzima lekove.

"Ne znam ni za jedan takav slučaj u svetu", kazao je Gril.

Još uvek nije sasvim jasno zašto se Lukas u potpunosti oporavio i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj deci poput njega. Sedmoro druge dece koje je bilo u ispitivanju takođe je preživelo godinama nakon dijagnoze, ali je samo Lukasu tumor u potpunosti nestao.

- Lukasov tumor je imao izuzetno retku mutaciju zbog koje su ćelije verovatno bile mnogo osetljivije na lek - rekao je Gril.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track