PUTINOV RIVAL IPAK IZGUBIO: Osporena žalba Borisa Nadeždinog, političar otkrio DALJE KORAKE
Foto: AP Alexander Zemlianichenko

PUTINOV RIVAL IPAK IZGUBIO: Osporena žalba Borisa Nadeždinog, političar otkrio DALJE KORAKE

Planeta -

Vrhovni sud Ruske Federacije odbacio je tužbu političara Borisa Nadeždina, koji je osporio formu liste sakupljača potpisa za registraciju kandidata za predsedničke izbore.

"Tvrdnje se moraju odbaciti", saopštio je odluku sudija Oleg Nefedov. Nadeždin je osporio norme Centralne izborne komisije prema kojima spiskove skupljača potpisa overava notar određenog regiona, pa ne mogu da ih prikupljaju u drugom subjektu Rusije. Upravo zbog ove norme komisija je eliminisala potpise stanovnika drugih regiona dostavljene moskovskom štabu.

"Zakon ne zabranjuje licu da živi u drugom regionu. Savezni zakon ne zabranjuje osobi, na primer, iz Habarovska, da dođe u sedište Moskve i ostavi svoj potpis", rekao je Nadeždin na sastanku.

Predstavnica CIK-a je navela da zahtevi tužioca nisu zasnovani na odredbama zakona. Ona je dodala da Centralna izborna komisija postupa u okviru svojih ovlašćenja i prava, odobravajući obrasce koji se odnose na pripremu i sprovođenje izbora. Uslovi za registraciju sakupljača, potrebni su za prebrojavanje glasova u svakom regionu.

"Upravni tužilac je do određene faze poštovao naše formulare, zatim mu je nestalo nekoliko fascikli... u vezi sa tim su se pojavile tužbe u vezi sa formom spiskova sakupljača" napomenuo je advokat.

Političar Boris Nadeždin rekao je da namerava da se žali Ustavnom sudu povodom ove odluke suda.

"Sada ćemo dobiti motivaciju, sporićemo sve tužbe i onda ćemo uložiti žalbu i na Ustavni sud", rekao je Nadeždin.

Centralna izborna komisija Rusije saopštila je da će na predsedničkim izborima, koji će biti održani od 15. do 17. marta, učestvovati četiri kandidata - Leonid Slucki iz Liberalno-demokratske partije, Vladislav Davankov iz Novih ljudi, Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije i aktuelni predsednik Vladimir Putin, koji je nezavisni kandidat.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja