NACISTIČKI GRAFITI NA SINAGOGAMA, PSOVKE, MRŽNJA MEĐU DECOM: Antisemitizam trese Veliku Britaniju, a broj incidenata prelazi 4.000
Foto: Jevrejska opština Beograd

Zabrinjavajuće

NACISTIČKI GRAFITI NA SINAGOGAMA, PSOVKE, MRŽNJA MEĐU DECOM: Antisemitizam trese Veliku Britaniju, a broj incidenata prelazi 4.000

Planeta -

Napadi i grafiti na sinagogama kao i pisma u kojima se preti bili su među incidentima koji najavljuju 'eksploziju mržnje' prema britanskim Jevrejima nakon terorističkog napada Hamasa.

Dobrotvorna organizacija za antisemitizam Communiti Securiti Trust (CST) saopštila je da je 2023. zabeležila 4103 incidenta mržnje prema Jevrejima, u odnosu na 1662 koliko ih je bilo 2022. godine, pri čemu je većina zabeležena nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Brojke uključuju 266 nasilnih napada, 96 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, i - po prvi put u istoriji - najmanje jedan antisemitski incident za svaku policiju u Velikoj Britaniji.

CST je dobijao svoje izveštaje iz policijskih incidenata i direktnih izveštaja žrtava, kao i svedoka, svog osoblja i volontera, prijatelja i porodice žrtava, kao i CATCH, londonskog saveza dobrotvornih organizacija za zločine iz mržnje .

Preko četiri hiljade incidenata

Od 4103 zabeležena incidenta, više od polovine 2410 zabeleženo je u Londonu, a 555 prijavljenih u Mančesteru, dok se ostatak proširio na druge regione Engleske, Velsa, Škotske i Severne Irske.

Neki od prijavljenih incidenata dogodili su se na brojnim propalestinskim marševima organizovanim širom Velike Britanije poslednjih meseci, a nekima je prisustvovalo desetine hiljada ljudi , ili na bdenjima za one koji je Hamas ubio 7. oktobra.

Izveštaj CST-a uključuje brojne studije slučaja koje ističu ekstremnije slučajeve mržnje protiv Jevreja poslednjih meseci.

Na drugom mestu, izveštaj uključuje slike sinagoga sa grafitima koji izgleda da porede Izraelske odbrambene snage sa SS nacističkim odredima smrti odgovornim za smrt miliona Jevreja, i kukasti krst iscrtani na posterima devetomesečne žrtve.

Mržnja na na mrežama

Izveštaj sadrži primere ponovljenog antisemitizma na mreži, često od istih ljudi, uključujući jednog korisnika koji je Jevreje označio kao „psihopatske ubice sa kukastim nosom” i „je*eno zlo”.

Deset nasilnih incidenata uključivalo je lažno vatreno oružje i noževe. Žrtve su udarane metalnim šipkama ili drugim predmetima u 13 slučajeva, 53 su udarane pesnicama ili nogama, a 36 je pljuvano.

Još 58 slučajeva obeležilo je kamenje, cigle, jaja, flaše ili druge predmete bacane na žrtve.

Prestupnici su uklonili versku odeću ili pribor Jevreja u 15 slučajeva, a vozila su naletela na pešake u još deset.

Deca su počinila četrdeset slučajeva napada na drugu decu.

U izveštaju se navodi da je ukupno 325 incidenata uključivalo škole ili školsku djecu, u odnosu na 98 u odnosu na prethodnu godinu, a još 182 su bila na univerzitetima, u odnosu na 60.

(Kurir.rs/ Dailymail/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

14:58

NACIZAM JE PRVO NASTAO U LONDONU, A HITLER JE BIO ENGLESKI AGENT OD 1912. Lučić o ratu u Ukrajini: RUSIJA MORA DA OVLADA DUNAVOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track