"ALEKSEJ JE UBIJEN" Saradnici ruskog opozicionara otkrili nove detalje! TRAŽE DA ISTRAŽITELJI HITNO PREDAJU TELO PORODICI
Foto: Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

reakcija

"ALEKSEJ JE UBIJEN" Saradnici ruskog opozicionara otkrili nove detalje! TRAŽE DA ISTRAŽITELJI HITNO PREDAJU TELO PORODICI

Planeta -

Saradnici Alekseja Navaljnog potvrdili su da je ruski opozicionar preminuo u zatvorskoj koloniji na severu Rusije.

Portparola opozicionara Кira Jarmiš navela je da je informacija Federalne kazneno-popravne službe za Jamalo-Nenecki autonomni okrug o smrti Navaljnog tačna.

- Aleksej Navaljni je ubijen. Njegova smrt dogodila se 16. februara u 14.17 sati po lokalnom vremenu. Tako piše u zvaničnom obaveštenju upućenom Aleksejevoj majci - napisala je Jarmiš na svom profilu na društvenoj mreži X.

Jarmiš je dodala da tim preminulog opozicionara zahteva da se njegovo telo odmah preda porodici.

- Zaposleni u koloniji izjavio je da se telo Navaljnog nalazi u Salehardu. Telo su odneli članovi istražnog komiteta - dodala je Jarmiš i naglasila da se na telu sprovode "istraživanja".

Julija Navaljnaja, udovica preminulog opozicionara, rekla je u petak da odbija da veruju medijskim izveštajima o smrti svog supruga u koloniji dok ne dobije zvanična dokumenta.

Aleksej Navaljni, podsetimo, preminuo je u koloniji 16. februara.

Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da se posle šetnje osećao loše i da je skoro odmah izgubio svest i da mere reanimacije nisu dale pozitivne rezultate.

Porodica i saradnici Navaljnog su primetili da se nekoliko dana pre njegove smrti osećao dobro.

- Ne želim da čujem saučešće. Videli smo sina u koloniji 12. februara i bili smo na sastanku. Bio je zdrav i veseo - napisala je njegova majka Ljudmila Navaljnaja.

Advokat Leonid Solovjov navodi da se sastao u sredu sa Navaljnim i da je tada sve bilo u redu.

Navaljni je uoči smrti, 15. februara, putem video veze učestvovao na sastanku Vladimirskog oblasnog suda. Napomenuli su da se osećao dobro i da nije izražavao nikakve pritužbe odnosno da je aktivno govorio i iznosio argumente u odbranu svog stava.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

09:45

KO JE BIO ALEKSEJ NAVALJNI? Opozicionar preživeo pokušaj ubistva NERVNIM OTROVOM i postao TRN U OKU ruskog lidera Vladimira Putina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track