OD POČETKA RATA U HOLANDIJU STIGLO VIŠE OD 100.000 UKRAJINACA! Lider krajnje desnice burno reagovao:" Mi smo evropske BUDALE"
Foto: Profimedia / Ben STANSALL / AFP

jasna poruka

OD POČETKA RATA U HOLANDIJU STIGLO VIŠE OD 100.000 UKRAJINACA! Lider krajnje desnice burno reagovao:" Mi smo evropske BUDALE"

Planeta -

Lider holandske krajnje desnice Gert Vilders, koji je pre tri meseca osvojio najviše poslaničkih mesta na izborima, ali do sada nije uspeo da formira novu koalicionu vladu, izjavio je danas da su Holanđani „evropske budale” što prihvataju previše ukrajinskih izbeglica.

Vilders se protivi kontinuiranoj vojnoj pomoći Ukrajini, tvrdeći da Holandija mora da zadrži svoje oružje da bi se branila.

Ovo je samo jedno od nekoliko pitanja u kojima se njegova krajnje desničarska Slobodarska partija ne slaže sa potencijalnim koalicionim partnerima.

"Ukrajinci masovno dolaze u Holandiju, ne zbog rata, već zbog besplatnog smeštaja, besplatnog nege i naših poslova. Još jednom, mi smo evropske budale", napisao je Vilders na Sjuju.

Njegov komentar je zapravo bio reakcija na članak u Telegraafu o tome kako holandski centralni centar za registraciju ukrajinskih izbeglica dostiže puni kapacitet.

Više od 100.000 izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Holandiju

Odlazeći premijer Mark Rute rekao je ovog vikenda da je holandska podrška Ukrajini zagarantovana dugoročno. Rutte predviđa da Vilders neće naći nijednog koalicionog partnera koji bi bio spreman da podrži njegov cilj smanjenja pomoći Kijevu.

Lokalni zvaničnik je za Telegraaf objasnio da se kapacitet popunjava zbog priliva ukrajinskih muškaraca koji dolaze iz drugih zemalja članica EU u potrazi za poslom, medicinskom negom ili svojim porodicama.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre skoro dve godine, u Holandiju je došlo više od 100.000 izbeglica iz Ukrajine.

Prema privremenom zaštitnom mehanizmu EU, ukrajinske izbeglice imaju pravo da putuju kroz EU da bi živele i radile u bilo kojoj državi članici najmanje do marta 2025. godine, prenosi Rojters.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A./ Foto:Ilustracija)

Bonus video:

04:24

UKRAJINCI BEŽE IZ GRADOVA? Analitičari: Životni uslovi u ukrajinskim gradovima su nemogući CILJEVI KREMLJA NEPOZNATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track