OVOLIKI MINUS NIJE VIĐEN 64 GODINE: Totalno smrzavanje, saobraćaj u prekidu, a meteorolozi upozoravaju da DRAMA tek sledi (FOTO)
Foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

haos

OVOLIKI MINUS NIJE VIĐEN 64 GODINE: Totalno smrzavanje, saobraćaj u prekidu, a meteorolozi upozoravaju da DRAMA tek sledi (FOTO)

Planeta -

Niska temperatura srušila je rekord star 64 godine u Sinđanu na krajnjem zapadu Kine!

Živa u termometru se strmoglavila na minus 52,3 stepena Celzijusa usred hladnog talasa koji je izazvao prekid u saobraćaju nakon proslave lunarne nove godine. Nekoliko delova Kine bori se sa još jednim dubokim smrzavanjem dok se ljudi vraćaju sa nedelju dana odmora zbog proslave najvećeg praznika u Kini.

Snežne oluje i ledena kiša zarobile su putnike na železnici i putevima.

Državni mediji navode da je u nedelju u naselju Tuerhong zabeležena najniža temperatura od početka merenja u Sinđanu koja je premašila rekord od minus 51,5 stepeni Celzijusa zabeleženih 21. januara 1960. godine.

Ta brojka bila je tek malo ispod najniže nacionalne temperature od minus 53 stepena Celzija zabeležene u gradu Moheu u severoistočnoj provinciji Hejlungđang 22. januara prošle godine.

Tokom nekoliko dana hladnoće i snega čak 853 km puteva bilo je pogođeno u području Altaja. To je nateralo vlasti da pošalju 47 vozila i 86 spasilaca kako bi noću uklonili sneg.

Zatvorene su 43 deonice na putevima i 623 naplatne stanice.

Nacionalne meteorološke vlasti podigle su upozorenje za uslove smrzavanja na drugi najviši nivo sa očekivanim dramatičnim padovima temperature širom zemlje do četvrtka.

(Kurir.rs/Večernji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:32

VANDREDNO STANJE U SJENICI: Živa u termometru otišla na MINUS 15! Dopisnik Kurira uživo sa lica mesta: Nikada nije bilo ovako

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track