JOŠ JEDAN NAPAD: Huti lansirali rakete ka Izraelu, oglasile se sirene, a onda se desio PREOKRET
Foto: AP

rat

JOŠ JEDAN NAPAD: Huti lansirali rakete ka Izraelu, oglasile se sirene, a onda se desio PREOKRET

Planeta -

Izrael je danas sprečio raketni napad jemenskih Huti pobunjenika blizu lučkog grada Elijata, u vreme kada ta grupa povećava broj svojih napada na brodove u Crvenom moru zbog izraelskog rata u pojasu Gaze.

Tako bar izgleda na onlajn snimcima na kojima se vidi presretanje projektila, a koji su objavljeni odmah posle sirena za uzbunu rano jutros u Elijatu.

Izraelska vojska kasnije je saopštila da je presretanje izveo izarelski protivraketni odbrambeni sistem "Strela".

Izrael nije identifikovao koji su projektili ispaljeni, ni odakle. Međutim, poznato je da sistem Strela presreće balističke rakete dugog dometa.

Izraelska vojska je saopštila da je protivvazdušni sitem uspešno presreo rakete lansirane ka Izraelu, dodajući da one nisu stgle do izraelske teritorije, niti su predstavljale opasnost za civile.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad, oni to obično čine više sati kasnije.

Elijat, koji se nalazi na Crvenom moru, ključni je lučki grad u Izraelu. Huti su prvi put tvrdili da su izveli napad raketama i dronovima na taj grad 31. oktobra, ali nisu izazvali nikakva oštećenja u gradu, kao ni u napadima koji su usledili.

Huti
foto: Mohammed Hamoud / AFP / Profimedia

Od novembra Huti su više puta gađali brodove u Crvenom moru i okolnim vodama zbog izraelskog rata protiv Hamasa u pojasu Gaze. Često su brodovi, koje su gađali, imali tek slabe ili nejasne veze sa Izraelom, iako su Huti tvrdili da su im takvi brodovi meta, i time su ugrozili plovidbu tim važnim trgovačkim plovnim putem.

SAD su uspostavile snage za odbranu brodova na Crvenom moru i do sada, zajedno sa Velikom Britanijom, izvele više napada na raketne sisteme Huta. EU je takođe javila da od ponedeljka formira snage za zaštitu brodova na Crvenom moru.

(Kurir.rs/ Beta)

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track