UKRAJINCI GRANATIRALI DONJECK I GORLOVKU: Oružane snage TUKLE BEZ MILOSTI, sve su digle u vazduh
Foto: Reuters

UKRAJINCI GRANATIRALI DONJECK I GORLOVKU: Oružane snage TUKLE BEZ MILOSTI, sve su digle u vazduh

Planeta -

Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck i Gorlovku, ispalivši deset granata od početka dana, javilo je na Telegram kanalu predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine. "Posle ponoći zabeleženo je granatiranje iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 00:20 – naselje Dzeržinsk – naselje Gorlovka (Nikitovski okrug), zatim su ispaljene su tri granate kalibra 152 mm, a u 01:45 naselje Karlovka u grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug) ispaljene su tri granate kalibra 155 mm", precizira Ministarstvo.

Pored toga, u 6.30 jutros ispaljene su još četiri granate kalibra 152 milimetra na istom području Gorlovke.

Kujbiševski okrug se nalazi na zapadu Donjecka, a Kijevski okrug je u severnom delu grada. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, ova oblast je redovno bila na udaru ukrajinskih snaga bezbednosti. Severna periferija regiona smatra se aerodromom, potpuno uništenim kao rezultat višemesečnih borbi između ukrajinske vojske koja je tamo opkoljena i donjecke policije koja je upala na njihove položaje.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, grad je dom hemijskog koncerna Stirol i preduzeća za iskopavanje uglja. Ovo je jedno od najvećih naseljenih područja DNR, a pre početka sukoba u Donbasu, stanovništvo Gorlovke je brojalo više od 250 hiljada ljudi.

Ukrajina, Harkov, Rusija, raketni napad
foto: EPA Sergey Kozlov

Podsećanja radi, Rusija je pretrpela ogromne gubitke tokom borbi za Avdijevku, strateški važan grad u Donjeckoj oblasti, pre nego što ga je konačno zauzela.

Ukrajinske trupe tokom proteklog vikenda povukle iz tog grada nakon intenzivnih borbi koje su trajale tokom cele zime.

Navodi se da su se borbe za Avdijivku isprva pojačale u oktobru prošle godine i da je ona bila glavni cilj ruske vojske.

Oleksandr Sirski, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, napisao je na Fejsbuku da je odlučio na povlačenje iz ovog regiona "kako bi izbegao opkoljavanje i sačuvao živote i zdravlje vojnika".

Podseća se da je 17. februara Rusija objavila da je preuzela "potpunu kontrolu" nad Avdijivkom, nakon čega su objavljivani video snimci postavljanja ruskih zastava po gradu.

Ipak, Rusija je skupo platila ovu pobedu.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:32

RUSI NAPADAJU, UKRAJINCI UPADAJU U VATRENI KOTAO Pukovnik: Prekinuće im važan kanal snabdevanja, ostaju im samo OVE DVE OPCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja