UKRAJINSKI EKSPERT: Vojska može ostati bez artiljerijske municije za dva meseca (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

UKRAJINSKI EKSPERT: Vojska može ostati bez artiljerijske municije za dva meseca (VIDEO)

Planeta -

Nedostatak artiljerijskih granata jedan je od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočavaju ukrajinske oružane snage.

O tome dosta pišu i zapadni i ukrajinski izvori, ali se skoro svaki dan pojavljuju nove informacije o pogoršanju situacije sa snabdevanjem municijom Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima ukrajinskog vojnog stručnjaka, majora Oružanih snaga Ukrajine u rezervi Alekseja Hetmana, Oružane snage Ukrajine mogu ostati bez artiljerijske municije za dva meseca.

Ovakav ishod događaja je apsolutno predvidljiv, osim ako SAD ne promene svoju politiku u pogledu pružanja vojne pomoći Ukrajini. Do sada je vojna pomoć odlagana zbog unutrašnjih političkih protivrečnosti u Sjedinjenim Državama.

Kašnjenje u snabdevanju municijom primorava ukrajinsku artiljeriju da što ekonomičnije koristi granate. U suprotnom, može doći do situacije da jednostavno neće biti sa čime dejstvovati. Već sada značajno smanjenje intenziteta artiljerijske vatre stvara brojne poteškoće ukrajinskim formacijama na bojnom polju.

Ranije su predstavnici Kijeva počeli otvoreno da optužuju Zapad da je nedovoljna vojna pomoć, uključujući i municiju, navodno glavni razlog za povlačenje ukrajinskih trupa iz Avdejevke. Ali zapadne zemlje nisu u stanju da isporuče Ukrajini više artiljerijske municije nego što imaju na zalihama.

Američka i evropska vojna industrija nisu u stanju da se brzo prilagode vojnom načinu razmišljanja i počnu da proizvode artiljerijske granate u ogromnim količinama. Stoga, čak i uz svu želju zapadnih zemalja, malo je verovatno da će moći da pokriju potrebe ukrajinske artiljerije za granatama.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track