TRAMP UBEDLJIV I U JUŽNOJ KAROLINI! Novi poraz Hejli koja ne odustaje, evo kada bi trka republikanskih rivala mogla da bude GOTOVA
Foto: AP/Andrew Harnik, EPA/Jim Lo Scalzo, EPA/Erik S Lesser

UNUTARSTRANAČKI IZBORI ZA PREDSEDNIČKOG KANDIDATA

TRAMP UBEDLJIV I U JUŽNOJ KAROLINI! Novi poraz Hejli koja ne odustaje, evo kada bi trka republikanskih rivala mogla da bude GOTOVA

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp ubedljivo je pobedio na unutarstranačkim izborima Republikanske partije održanim juče u Južnoj Karolini.

NBC njuz navodi da je time Tramp nastavio pobednički niz sa svim dosadašnjih republikanskih glasanja koja vode izboru kandidata te stranke za predsednika SAD.

Navodi se da bi Tramp predsedničku nominaciju mogao da obezbedi već narednog meseca.

Njegova rivalka Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, pretrpela je još jedan poraz i to ovoga puta u saveznoj državi iz koje sama potiče.

Južna Karolina daje 50 delegata za završnu konvenciju Republikanske partije koja će na leto zvanično proglasiti predsedničkog kandidata stranke, a preliminarni rezultati ukazuju da bi Tramp mogao da osvoji sve njih.

Donald Tramp
foto: AP/Andrew Harnik

Pre podacima američke televizije Hejli bi eventualno mogla da računa na delegate iz Prvog kongresnog distrikta u Čarlstonu, a uprkos novom lošem rezultatu ona je odlučila da ostane u trci za Belu kuću.

Prema sinoćnim podacima sa birališta Tramp je na nivou cele Južne Karoline imao prednost veću od 20 odsto u odnosu na Hejli.

S ovom najnovijom pobedom nekadašnji šef Bele kuće deluje da sigurno hita ka republikanskoj predsedničkoj nominaciji uprkos optužnicama u četiri krivična postupka koji se vode protiv njega i tome što na ime odštete na osnovu civilnih tužbi koje su presuđene protiv njega treba da plati stotine miliona dolara.

Donald Tramp
foto: AP/Andrew Harnik

Navodi se da bi Tramp mogao da sredinom marta dođe do brojke od 1.215 delegata neophodnih za nominaciju, pošto veliki broj saveznih država održava na Superutorak 5. marta unutarstranačke izbore na kojima pobednik odnosi sve delegate, za razliku od proporcionalnog sistema koji je primenjen u Južnoj Karolini i na prethodnim glasanjima u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Devičanskom ostrvima.

Nakon Superutorka i druge savezne države će održavati republikanske unutarstranačke izbore po principu koji odgovara Trampu, a to je da pobednik glasanja dobija sve delegate.

- Nikada nije bilo ovakvog duha. Nikada nisam video Republikansku partiju koja je toliko ujedinjena - kazao je Tramp nakon okončanja glasanja u Južnoj Karolini.

Donald Tramp
foto: EPA/Jim Lo Scalzo

NBC njuz navodi da je ovo bio baš brutalan poraz za Hejli, koja je bila na čelu ove savezne države pre nego što je postala ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama u Trampovoj administraciji.

Navodi se da bi Trampova pobeda mogla da bude najubedljivija na unutarstranačkim izborima republikanaca u Južnoj Karolini još otkad je Džordž Buš Stariji 1992. trijumfovao nad Petom Bjukenonom sa više od 450 odsto razlike.

Donald Tramp, Niki Hejli
foto: EPA/Erik S Lesser

Uprkos tome, Hejli je jasno stavila do znanja da nema nameru da u skorije vreme napušta trku za Belu kuću i već se sprema da krene na turneju po Americi uoči Superutorka.

- Ja sam ranije ove nedelje rekla da, šta god da se desi u Južnoj Karolini, nastaviću predsedničku trku. Ja sam žena od reči - poručila je Hejli.

Prema podacima nakon 95 odsto prebrojanih glasova Tramp je imao 59,8 odsto podrške, a Hejli 39,5 odsto.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:58

AKO TRAMP DOĐE NA VLAST KURTIJU JE ODZVONILO Miletić obrazložio: U obrnutom slučaju, takođe će biti RADIKALNIH promena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track