"PUTINU POMAŽU KORUMPIRANI ZVANIČNICI IZ LONDONA" Procurio nikada pre viđeni intervju Navaljnog, kazao da će reći još AKO PREŽIVI
Foto: Shutterstock, EPA/Maxim Shipenkov, EPA/Vyacheslav Prokofyevsputnik

SKAJ NJUZ DOŠAO DO SNIMKA

"PUTINU POMAŽU KORUMPIRANI ZVANIČNICI IZ LONDONA" Procurio nikada pre viđeni intervju Navaljnog, kazao da će reći još AKO PREŽIVI

Planeta -

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni jednom prilikom je prozvao "korumpirane zvaničnike" iz Londona i optužio ih da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pomažu da na sigurnom drži "prljavi novac", otkriva Skaj njuz.

Britanska televizija je nabavila nikada ranije viđen intervju Navaljnog, koji je 16. februara proglašen mrtvim u ruskoj kažnjeničkoj koloniji u okviru Arktičkog kruga.

Navodi se da je on u tom intervjuu govorio o nadi koju gaji za bolju budućnost Rusije, ali i rizicima sa kojima se svesno suočava.

Navaljni je ove komentare izneo četiri godine pre smrti, u februaru 2020. i veruje se da je to bio jedan od njegovih poslednjih intervjua koje je dao dok je još bio potpuno zdrav.

U avgustu te godine on je preživeo trovanje u avionu na putu za Moskvu.

Navodi se da je intervju posvećen širem spektru tema, uključujući njegova nadanja da bi Rusija u budućnosti mogla da postane deo Evrope, njegovu ličnu bezbednost, ali i oštre reči koje je uputio Velikoj Britaniji i Zapadu zbog toga što uvek puštaju Putinove saradnike da se izvuku.

- Rekao bih da Zapad ne radi bukvalno ništa. Ima tu nekih ritualnih plesova, ali se ništa stvarno ne dešava. Zašto korumpirani zvaničnici i dalje žive u Londonu? Zato što ti korumpirani zvaničnici hrane ogroman broj divnih londonskih advokata. Ti ljudi, oni će delovati veoma civilizovano, prijaće nam da čavrljamo sa njima dok sede do nas, oni će nositi kravate i imati uglađene manire, a u isto vreme će služiti interesima istinskih, pravih bandita - kazao je Navaljni.

Aleksej Navaljni
foto: Printscreen

Skaj njuz navodi da je britansko Ministarstvo spoljnih poslova odalo počast tome što je Navaljni život posvetio razotkrivanju korupcije u Rusiji.

Iz ministarstva je poručeno da je "Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo 2.000 pojedinaca, kompanija i organizacija samo u okviru sankcija protiv ruskog režima, istovremeno direktno ciljajući elitu u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je povezana sa Putinom".

- Korupcija i kleptokratija nikada neće biti dopbrodošli na našim obalama - zaključilo je britansko ministarstvo.

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

Navaljni je u intervjuu kazao da je "Rusija evropska zemlja" i da "svi ljudi koji žive ovde žele da žive kao u Evropi".

- Tako da se nadam da ću za deset godina, ukoliko me ponovo budete intervjuisali, biti u stanju da vam ispričam kako smo uspeli da okončamo korumpirano pranje novca - rekao je Navaljni pre tačno četiri godine.

Skaj njuz je kazao da intervju nikada pre nije prikazan, a snimljen je u okviru dokumentarne serije "Nakon pada" (After The Fall) koju je režirao Metju Torn, a producirao Endrju Dankan.

(Kurir.rs/Sky News/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track