GENERAL UŠAO I BACIO TAJNA DOKUMENTA NA STO: Ovako je CIA "uplivala" na Istok! Iznosili PUNE RANČEVE, a ovo je bila CRVENA LINIJA
Foto: Youtube/Make It/szru.gov.ua

Svi detalji operacije "ZLATNA RIBICA"

GENERAL UŠAO I BACIO TAJNA DOKUMENTA NA STO: Ovako je CIA "uplivala" na Istok! Iznosili PUNE RANČEVE, a ovo je bila CRVENA LINIJA

Planeta -

Američki list Njujork tajms objavio je veliku analizu o aktivnostima CIA i američkih obaveštajaca u Ukrajini, još od Majdana i aneksije Krima.

Tekst počinje opisom tajne ukrajinske obaveštajne baze, koja je smeštena u gustoj šumi, i izgleda kao napušteni objekat koji su Rusi pogodili na početku rata.

Ali to je iznad zemlje.

Nedaleko odatle, skriveni prolaz se spušta do podzemnog bunkera gde timovi ukrajinskih vojnika prate ruske špijunske satelite i prisluškuju razgovore između ruskih komandanata. Na jednom ekranu, crvena linija pratila je rutu drona koji je prolazio kroz rusku protivvazdušnu odbranu od tačke u centralnoj Ukrajini do mete u ruskom gradu Rostovu.

Podzemni bunker, izgrađen da zameni uništeni komandni centar u mesecima nakon početka opšteg ruskog napada, predstavlja tajni nervni centar ukrajinske vojske.

Postoji i još jedna tajna: bazu skoro u potpunosti finansira, a delimično i oprema CIA.

"Sto deset odsto", rekao je general Serhij Dvoreckij, komandant ukrajinske obaveštajne službe za američki list.

Sada, kada ulazimo u treću godinu rata koji je odneo stotine hiljada života, obaveštajno partnerstvo između Vašingtona i Kijeva je oslonac ukrajinske sposobnosti da se odbrani. CIA i druge američke obaveštajne agencije obezbeđuju obaveštajne podatke za ciljane raketne udare, prate kretanje ruskih trupa i pomažu u podršci špijunskim mrežama.

Ali partnerstvo nije počelo sa ruskim napadom.

Kako piše Njujork tajms, saradnja je počela pre jedne decenije, i proteže se kroz mandate tri različita predsednika SAD. Ta kooperacija je transformisala Ukrajinu, čije su obaveštajne agencije dugo smatrane potpuno kompromitovanim od strane Rusije, u jednog od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona protiv Kremlja.Prislušni punkt u ukrajinskoj šumi deo je mreže špijunskih baza koju podržava CIA i uključuje 12 tajnih lokacija duž ruske granice.

Pre rata, Ukrajinci su se dokazali Amerikancima prikupljanjem presretnutih snimaka koji su pomogli da se dokaže umešanost Rusije u obaranje komercijalnog aviona Malezija Erlajnsa.

CIA je 2016. godine započela obuku elitnih ukrajinskih komandosa - poznatih kao Jedinica 2245 - koje su zarobile ruske bespilotne letelice i komunikacionu opremu tako da su tehničari CIA mogli da razbiju moskovske sisteme za šifrovanje. Jedan od oficira u jedinici bio je Kirilo Budanov, sada general na čelu ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Kirilo Budanov
foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

CIA je takođe pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su delovali unutar Rusije, širom Evrope, i na Kubi i drugim mestima gde su Rusi veoma prisutni.

Veza je toliko ukorenjena da su oficiri CIA ostali na udaljenoj lokaciji u zapadnoj Ukrajini kada je Bajdenova administracija evakuisala američko osoblje u nedeljama pre ruske invazije u februaru 2022. Kada je počela invazija, oficiri su preneli kritične obaveštajne podatke, uključujući gde Rusija planira napade i koje će sisteme naoružanja koristiti.

- Bez njih ne bismo imali načina da se odupremo Rusima ili da ih pobedimo - rekao je Ivan Bakanov, koji je tada bio šef ukrajinske obaveštajne agencije SBU.

Detalji o ovom obaveštajnom partnerstvu, od kojih mnoge po prvi put otkriva Njujork tajms, bili su strogo čuvana tajna već deceniju.

U više od 200 intervjua, sadašnji i bivši zvaničnici u Ukrajini, Sjedinjenim Državama i Evropi opisali su partnerstvo koje je skoro propalo zbog međusobnog nepoverenja pre nego što se postepeno širilo, pretvarajući Ukrajinu u centar za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je presreo više ruskih komunikacija nego što je CIA stanica u Kijevu u početku mogla da obradi. Mnogi zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi otkrili obaveštajne podatke i pojasnili osetljiva pitanja.

Sada su ove obaveštajne mreže važnije nego ikad, pošto je Rusija u ofanzivi, a Ukrajina više zavisna od sabotaže i raketnih udara dugog dometa za koje su potrebni špijuni daleko iza neprijateljskih linija. I sve su više u opasnosti: ako republikanci u Kongresu prestanu da finansiraju Kijev, CIA će možda morati da smanji svoje prisustvo.

Da bi pokušao da uveri ukrajinske lidere, Vilijam Džej Berns, direktor CIA je prošlog četvrtka posetio Ukrajinu po deseti put od početka ruskog napada.

Od samog početka, zajednički protivnik - predsednik Rusije Vladimir Putin - naterao je CIA i ukrajinske partnere da sarađuju.

Putin već dugo krivi zapadne obaveštajne agencije za manipulisanje Kijevom i sejanje antiruskih osećanja u Ukrajini.

Krajem 2021. godine, prema rečima visokog evropskog zvaničnika, Putin je vagao da li da pokrene invaziju u punom obimu kada se sastao sa šefom jedne od glavnih ruskih špijunskih službi, koji mu je rekao da CIA, zajedno sa britanskom MI6, kontroliše Ukrajinu i pretvara je u centar za operacije protiv Moskve.

Ali istraga Tajmsa je otkrila da su Putin i njegovi savetnici pogrešno razumeli dinamiku. CIA nije kontrolisala Ukrajinu, a američki zvaničnici često nisu bili voljni da se u potpunosti angažuju, plašeći se da se ukrajinskim zvaničnicima ne može verovati, i brinući se da će isprovocirati Kremlj.

Ukrajina, rat u Ukrajini, ukrajinski vojnici, ukrajinska vojska
foto: Shutterstock

Ipak, uski krug ukrajinskih obaveštajnih zvaničnika marljivo se "udvarao" CIA i postepeno su postali vitalni za Amerikance. 2015. godine, general Valerij Kondratjuk, tadašnji šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, stigao je na sastanak sa zamenikom šefa stanice CIA i bez upozorenja predao gomilu strogo poverljivih dosijea.

Ta početna tranša sadržala je tajne o Severnoj floti ruske mornarice, uključujući detaljne informacije o najnovijim projektima ruskih nuklearnih podmornica. Ubrzo, službenici CIA su redovno izlazili iz njegove kancelarije sa rančevima punim dokumenata.

- Shvatili smo da moramo da stvorimo uslove poverenja - rekao je general Kondratjuk.

Kako se partnerstvo produbljivalo nakon 2016. godine, Ukrajinci su postali nestrpljivi zbog neopravdanog opreza Vašingtona i počeli su da preduzimaju opasne operacije, čime su prekršili uslove koje je postavila Bela kuća. Ogorčeni, zvaničnici u Vašingtonu su pretili da će prekinuti podršku, ali to nikada nisu učinili.

- Odnosi su postajali sve jači i jači jer su obe strane videle vrednost u tome, a američka ambasada u Kijevu - naša tamošnja stanica - postala je najbolji izvor informacija i svega ostalog o Rusiji - rekao je bivši visoki američki zvaničnik, i dodao:

- Nismo mogli da se zasitimo.

Ovo je neispričana priča o tome kako se sve to dogodilo.

Oprezni početak partnerstva CIA i Ukrajine može se pratiti unazad do dva telefonska poziva u noći 24. februara 2014, tačno osam godina pre opšteg ruskog napada.

U Ukrajini je upravo zbačena proruska vlada, a predsednik Viktor Janukovič i njegovi obaveštajci su pobegli u Rusiju. U tom metežu, krhka prozapadna vlada je brzo preuzela kormilo.

Novi šef vladinog špijuna, Valentin Nalivajčenko, stigao je u sedište domaće obaveštajne agencije i pronašao gomilu dokumenata koji tinjaju u dvorištu. Unutra, mnogi računari su bili "očišćeni" ili zaraženi ruskim malverom.

- Bilo je prazno. Nema svetla. Bez vođstva. Niko nije bio tamo - rekao je Nalivajčenko u intervjuu.

Otišao je u kancelariju i pozvao načelnika stanice CIA i lokalnog šefa MI6. Bilo je blizu ponoći, ali ih je pozvao u zgradu, zatražio pomoć u ponovnoj izgradnji agencije iz temelja i predložio trostruko partnerstvo. "Tako je sve počelo", rekao je Nalivajčenko.

Situacija je brzo postala opasnija. Putin je zauzeo Krim. Njegovi agenti su podstakli separatističke pobune koje bi prerasle u rat na istoku zemlje. Ukrajina je bila u ratnom stanju, a Nalivajčenko se obratio CIA za satelitske snimke i druge obaveštajne podatke.

Uz eskalaciju nasilja, neobeleženi avion američke vlade sleteo je na aerodrom u Kijevu sa Džonom O. Brenanom, tadašnjim direktorom CIA. Rekao je Nalivajčenku da je CIA zainteresovana za razvoj odnosa, ali samo onim tempom koji je agenciji odgovarao.

Za CIA, velika nepoznanica je bila koliko dugo će Nalivajčenko i prozapadna vlada biti tu. CIA se ranije "opekla" u Ukrajini.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Ukrajina je stekla nezavisnost, a zatim se našla između suprotstavljenih političkih snaga: onih koje su želeli da ostanu bliski Moskvi i onih koje su želele da se pridruže Zapadu. Tokom prethodnog rada kao šef špijuna, Nalivajčenko je započeo slično partnerstvo sa CIA, koje se prekinulo kada se zemlja ponovo okrenula ka Rusiji.

Tada je Brenan objasnio da bi CIA pružila pomoć, ali su Ukrajinci morali da dokažu da mogu pružiti vredne obaveštajne podatke Amerikancima. Takođe su morali da čiste ruske špijune; domaća obaveštajna agencija, SBU, bila je preplavljena njima. Kao primer za tu infiltraciju, Njujork tajms navodi činjenicu da su Rusi brzo saznali za navodno tajnu posetu Brenana Kijevu.

Brenan se vratio u Vašington, gde su savetnici predsednika Baraka Obame bili duboko zabrinuti zbog provokacija Moskve. Bela kuća je izradila tajna pravila koja su razbesnela Ukrajince. Pravila su zabranjivala obaveštajnim agencijama da pruže bilo kakvu podršku Ukrajini za koju se moglo "razumno očekivati" da će dovesti do smrtnih ishoda.

Rezultat je bio delikatan balans. CIA je trebalo da ojača ukrajinske obaveštajne agencije bez provociranja Rusa. Crvene linije nikada nisu bile jasno precizirane, što je stvaralo upornu tenziju u partnerstvu.

U Kijevu je Nalivajčenko izabrao dugogodišnjeg pomoćnika, generala Kondratjuka, da služi kao šef kontraobaveštajne službe, i oni su stvorili novu paravojnu jedinicu koja je bila raspoređena iza neprijateljskih linija da sprovodi operacije i prikuplja obaveštajne podatke koje je CIA ili MI6 nisu hteli ili mogli da pruže Kijevu.

Poznata kao Peta uprava, ova jedinica bi bila popunjena oficirima rođenim nakon što je Ukrajina stekla nezavisnost.

- Oni nisu imali nikakve veze sa Rusijom - rekao je general Kondratjuk. "Nisu znali šta je Sovjetski Savez."

Tog leta, let 17 Malezija Erlajnsa, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, eksplodirao je u vazduhu i srušio se u istočnoj Ukrajini, pri čemu je poginulo skoro 300 putnika i članova posade. Peta uprava otkrila je prisluškivane telefonske i druge obaveštajne podatke u roku od nekoliko sati nakon nesreće, što je brzo ukazalo na odgovornost proruskih snaga u Ukrajini.

Rusija, Ukrajina, Avionska Nesreća, Malezija, MH17, BUK, Malezija Erlajnz, Novorusija
foto: Youtube

CIA je bila impresionirana, i potom su ukazali prvu značajnu pomoć Ukrajini, pružanjem bezbedne komunikacione opreme i specijalizovane obuke pripadnicima Pete uprave i dve druge elitne jedinice.

- Ukrajinci su želeli ribu, a mi, iz političkih razloga, nismo mogli da isporučimo tu ribu - rekao je bivši američki zvaničnik, misleći na obaveštajne podatke koji bi im mogli pomoći u borbi protiv Rusa. "Ali bili smo srećni što smo ih naučili kako da pecaju i isporučili im opremu za mušičarenje."

Tajni Deda Mraz

U leto 2015, ukrajinski predsednik Petro Porošenko uzdrmao je domaću službu i zamenio Nalivajčenka svojim saveznikom. Ta promena je stvorila priliku na drugom mestu.

Tokom rekonstrukcije, general Kondratjuk je postavljen za šefa vojne obaveštajne agencije zemlje, poznate kao GUR, gde je godinama ranije započeo svoju karijeru. To bi bio primer kako bi lične veze, više od promene politike, produbile učešće CIA u Ukrajini.

Za razliku od SBU, GUR je imao ovlašćenja da prikuplja obaveštajne podatke van zemlje, uključujući i Rusiju. Ali Amerikanci još uvek nisu videli vrednost u kultivisanju te agencije jer nije proizvodila nikakvu vrednost obaveštajnih podataka o Rusima - i zato što se na nju gledalo kao na bastion ruskih simpatizera.

Pokušavajući da izgradi poverenje, general Kondratjuk je dogovorio sastanak sa svojim američkim kolegom u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji i predao gomilu tajnih ruskih dokumenata. Ali stariji zvaničnici CIA su bili sumnjičavi i obeshrabrili su izgradnju bližih veza.

General je morao da nađe voljnijeg partnera.

Nekoliko meseci ranije, dok je još uvek bio u domaćoj agenciji, general Kondratjuk je posetio CIA štab u Lengliju. Na tim sastancima upoznao je oficira CIA - veselog čoveka sa gustom bradom koji je bio predodređen da postane šef stanice u Kijevu.

Posle dugog dana sastanaka, CIA je odvela generala Kondratjuka na hokejašku utakmicu Vašington Kepitalsa, gde su on i novi šef stanice sedeli u luksuznoj loži i glasno izviždali Aleksa Ovečkina, čuvenog igrača tog tima iz Rusije.

Šef stanice još nije stigao kada je general Kondratjuk predao CIA tajna dokumenta o ruskoj mornarici. "Ima još toga odakle je ovo došlo", obećao je on, a dokumenti su poslati analitičarima u Lengliju.

Analitičari su zaključili da su dokumenti autentični, a nakon što je šef stanice stigao u Kijev, CIA postaje glavni partner generala Kondratjuka.

General Kondratjuk je znao da mu je potrebna CIA da ojača sopstvenu agenciju, a američki špijuni su smatrali da bi general mogao da im pomogne. CIA je imala problema da regrutuje špijune unutar Rusije jer su njeni službenici bili pod strogim nadzorom.

- Za Rusa, dozvoliti sebi da bude regrutovan od strane Amerikanca znači počiniti apsolutnu, krajnju izdaju - rekao je general Kondratjuk. "Ali kada bi Ukrajinac regrutovao Rusa, to su samo prijatelji koji razgovaraju uz pivo."

CIA
foto: Shutterstock

Novi šef stanice počeo je redovno da posećuje generala Kondratjuka, čija je kancelarija bila ukrašena akvarijumom u kome su žuta i plava riba - nacionalne boje Ukrajine - plivale u krugu oko modela potopljene ruske podmornice. Njih dvojica su se zbližili, što je dovelo do jačanja veza između dve agencije, a Ukrajinci su novom šefu stanice dali nadimak Deda Mraz.

U januaru 2016, general Kondratjuk je odleteo u Vašington na sastanke u Skatergud, imanje u CIA kampusu u Virdžiniji gde agencija često organizuje slavlja. Agencija je pristala da pomogne GUR-u da se modernizuje i da poboljša sposobnost presretanja ruskih vojnih komunikacija. U zamenu, general Kondratjuk je pristao da podeli sve sirove obaveštajne podatke sa Amerikancima.

Sada je partnerstvo bilo stvarno.

Operacija Zlatna ribica

Danas je uski put koji vodi do tajne baze uokviren minskim poljima, postavljenim kao linija odbrane u nedeljama nakon ruske invazije. Ruske rakete koje su pogodile bazu naizgled su je uništile, ali samo nekoliko nedelja kasnije Ukrajinci su se vratili.

Uz novac i opremu koju je obezbedila CIA, posade pod komandom generala Dvoreckog počele su da obnavljaju rad, ali pod zemljom. Da bi izbegli otkrivanje, radili su samo noću i kada ruski špijunski sateliti nisu bili iznad glave. Radnici su svoje automobile parkirali podalje od baze.

U bunkeru je general Dvorecki pokazao komunikacionu opremu i velike kompjuterske servere, od kojih je neke finansirala CIA. Rekao je da njegovi timovi koriste bazu za hakovanje u bezbedne komunikacione mreže ruske vojske.

- Ovo je stvar koja provaljuje u satelite i dekodira tajne razgovore -rekao je general Dvorecki novinaru Njujork tajmsa na turneji, dodajući da su hakovali i špijunske satelite iz Kine i Belorusije.

Drugi oficir je stavio dve nedavno proizvedene karte na sto, kao dokaz kako Ukrajina prati ruske aktivnosti širom sveta.

Prvi je pokazao rute ruskih špijunskih satelita koji putuju iznad centralne Ukrajine. Drugi je pokazao kako ruski špijunski sateliti prelaze preko strateških vojnih objekata - uključujući postrojenje za nuklearno oružje - u istočnim i centralnim Sjedinjenim Državama.

CIA je počela da šalje opremu 2016. godine, nakon ključnog sastanka u Skatergudu, rekao je general Dvorecki, obezbeđujući šifrovane radio stanice i uređaje za presretanje tajnih neprijateljskih komunikacija.

Iza baze, CIA takođe nadgleda program obuke, sproveden u dva evropska grada, kako bi naučila ukrajinske obaveštajce kako da sprovode operacije u Rusiji i drugim zemljama koje su vešte u iskorenjivanju špijuna. Program je nazvan Operacija Zlatna ribica, što je proizašlo iz viceva o zlatnoj ribici koja govori ruski i dvojici Estoncima nudi želje u zamenu za svoju slobodu.

Poenta šale je bila u tome što je jedan od Estonaca udario ribu kamenom po glavi, objašnjavajući da se ne može verovati bilo čemu što govori ruski.

Oficiri Operacije Zlatna ribica ubrzo su raspoređeni u 12 novoizgrađenih, isturenih operativnih baza izgrađenih duž ruske granice. Iz svake baze, rekao je general Kondratjuk, ukrajinski oficiri su vodili mreže agenata koji su prikupljali obaveštajne podatke unutar Rusije.

Oficiri CIA su instalirali opremu u bazama kako bi pomogli u prikupljanju obaveštajnih podataka i takođe identifikovali neke od najveštijih ukrajinskih diplomaca programa Operacija Zlatna ribica, radeći sa njima kako bi se približili potencijalnim ruskim izvorima. Ovi diplomci su zatim obučavali agente za spavanje na ukrajinskoj teritoriji koji su trebali da pokrenu gerilske operacije u slučaju okupacije.

CIA je sa Ukrajincima brzo razvila odlične odnose i počela zajedničke operacije. Zajednički rad počeo je da proizvodi toliko sirovih obaveštajnih podataka o Rusiji da su morali da se otpremaju u Lengli na obradu.

Ali CIA je postavljala i crvene linije. Nikada nije htela da pomaže Ukrajincima u izvođenju ofanzivnih smrtonosnih operacija.

- Napravili smo razliku između operacija prikupljanja obaveštajnih podataka i "eksplozivnih" stvari - rekao je bivši visoki američki zvaničnik.

Bila je to odluka koja je naštetila Ukrajincima.

Prvo, general Kondratjuk je bio iznerviran kada su Amerikanci odbili da dostave satelitske snimke iz unutrašnjosti Rusije. Ubrzo nakon toga, zatražio je od C.I.A. pomoć u planiranju tajne misije za slanje komandosa GUR u Rusiju da postave eksplozivne naprave u železničke depoe koje koristi ruska vojska. Ako bi ruska vojska pokušala da zauzme više ukrajinske teritorije, Ukrajinci bi mogli da detoniraju eksploziv kako bi usporili rusko napredovanje.

Kada je šef stanice obavestio svoje pretpostavljene, oni su, kako je to rekao jedan bivši zvaničnik, "izgubili razum". G. Brenan, direktor CIA, pozvao je generala Kondratjuka da se uveri da je misija otkazana i da se Ukrajina pridržava crvenih linija koje zabranjuju smrtonosne operacije.

General Kondratjuk je otkazao misiju, ali je takođe izvukao za sebe i lekciju.

- Ubuduće, radili smo na tome da ne razgovaramo o ovim stvarima sa vašim momcima - rekao je on.

Krajem tog leta, ukrajinski špijuni su otkrili da ruske snage raspoređuju jurišne helikoptere na aerodrom na Krim, verovatno da izvedu iznenadni napad.

General Kondratjuk je odlučio da pošalje tim na Krim da postavi eksploziv na aerodrom kako bi mogao da bude detoniran ako Rusija krene u napad.

Ovog puta nije pitao CIA za dozvolu. Okrenuo se Jedinici 2245, komandosima koji su dobili specijalizovanu vojnu obuku od elitne paravojne grupe CIA, poznate kao Kopneno odeljenje. Namera obuke je bila da se nauči odbrambenim tehnikama, ali CIA oficiri su shvatili da bez njihovog znanja Ukrajinci mogu koristiti iste tehnike u ofanzivnim smrtonosnim operacijama.

U to vreme, budući šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije, general Budanov, bio je zvezda u usponu u jedinici 2245. Bio je poznat po smelim operacijama iza neprijateljskih linija i imao je duboke veze sa CIA. Agencija ga je obučila, a takođe je preduzela izuzetan korak i poslala ga na rehabilitaciju u Nacionalni vojni medicinski centar Volter Rid u Merilendu nakon što je pogođen u desnu ruku tokom borbi u Donbasu.

Prerušen u ruske uniforme, tada potpukovnik Budanov je u gliserima na naduvavanje vodio komandose preko uskog zaliva, iskrcavši se noću na Krim.

Ali čekala ih je elitna ruska jedinica komandosa. Ukrajinci su uzvratili, ubivši nekoliko ruskih boraca, uključujući i sina jednog generala, pre nego što su se povukli na obalu, uronili u more i satima plivali do teritorije pod kontrolom Ukrajine.

To je bila katastrofa. Predsednik Putin je u javnom obraćanju optužio Ukrajince da su planirali teroristički napad i obećao da će osvetiti pogibiju ruskih boraca.

- Nema sumnje da nećemo dozvoliti da ove stvari prođu - rekao je on.

U Vašingtonu, Bela kuća je bila besna. Džozef Bajden, tada potpredsednik i borac za pomoć Ukrajini, pozvao je ukrajinskog predsednika i ljutito se žalio.

- To izaziva ogroman problem - rekao je Bajden tokom razgovora, čiji je snimak procurio i objavljen na internetu. "Sve što vam kao prijatelj govorim je da je moje zalaganje za vas sada mnogo teže."

Neki od Obaminih savetnika želeli su da ugase program CIA, ali ih je Brenan ubedio da bi to bilo samoporažavajuće, s obzirom da je odnos počeo da proizvodi obaveštajne podatke o Rusima jer je CIA istraživala rusko mešanje u američke izbore.

Brenan je razgovarao sa generalom Kondratjukom da ponovo "podeblja" crvene linije.

General je bio uznemiren. "Ovo je naša zemlja", odgovorio je, prema rečima jednog kolege. "To je naš rat i moramo da se borimo."

Odgovor iz Vašingtona koštao je generala Kondratjuka posla. Ali Ukrajina nije odustala.

Dan nakon što je general Kondratjuk uklonjen, misteriozna eksplozija u Donjecku u istočnoj Ukrajini, okupiranom od strane Rusije, probila je lift u kojem je bio visoki proruski komandant po imenu Arsen Pavlov, poznat po pozivnom imenu Motorola.

CIA je ubrzo saznala da su atentatori pripadnici Pete uprave, špijunske grupe koju su obučavali američki obaveštajci. Ukrajinska domaća obaveštajna agencija je čak podelila komemorativne ambleme onima koji su umešani, a na svakoj je bila ušivena reč "Lift".

Opet, neki od Obaminih savetnika su bili besni, ali su se bližili izbori u kojima su se suočili Donald Tramp i Hilari Klinton – pa su atentati nastavljeni.Tim ukrajinskih agenata postavio je raketni bacač na daljinsko upravljanje u zgradu na okupiranoj teritoriji.

Bio je direktno preko puta kancelarije komandanta pobunjenika po imenu Mihail Tolstih, poznatiji kao Givi. Koristeći daljinski okidač, ispalili su raketu čim je Givi ušao u kancelariju, i na mestu ga ubili.

Mihail Tolstih Givi
foto: YT Screenshot

Rat senki je sada bio u punom zamahu. Rusi su koristili auto bombu da ubiju komandanta jedinice 2245, elitnih ukrajinskih komandosa. Komandant, pukovnik Maksim Šapoval, bio je na putu da se sastane sa pripadnicima CIA u Kijevu kada mu je eksplodirao automobil.

Na pukovnikovom opelu, američka ambasadorka u Ukrajini, Mari Jovanovič, stajala je u žalosti pored načelnika stanice CIA. Kasnije su operativci CIA i njihove ukrajinske kolege nazdravljali pukovniku Šapovalu viskijem.

- Za sve nas to je bio udarac - rekao je general Kondratjuk.

Zbog Trampove pobede na izborima saradnja CIA i Ukrajinaca je dospela do tačke pucanja.

Tramp je pohvalio Putina i odbacio mešanje Rusije u izbore. Bio je sumnjičav prema Ukrajini i kasnije je pokušao da izvrši pritisak na njenog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži svog demokratskog rivala, Bajdena, što je rezultiralo prvim opozivom Trampa.

Ali šta god da je Tramp govorio i radio, njegova administracija je često išla u drugom pravcu. To je zato što je Tramp postavio jastrebove na ključne pozicije, uključujući Majka Pompea kao direktora CIA i Džona Boltona kao savetnika za nacionalnu bezbednost. Oni su posetili Kijev kako bi istakli svoju punu podršku tajnom partnerstvu, koje se proširilo na više specijalizovanih programa obuke i izgradnju dodatnih tajnih baza.

Baza u šumi je narasla i uključila novi komandni centar i kasarnu, a broj zaposlenih ukrajinskih obaveštajaca je porastao sa 80 na 800. Sprečavanje Rusije da se meša u buduće izbore u SAD bio je vrhunski prioritet CIA u ovom periodu, a ukrajinski i američki obaveštajci udružili su snage da ispitaju kompjuterske sisteme ruskih obaveštajnih agencija kako bi identifikovali operativce koji pokušavaju da manipulišu biračima.

U jednoj zajedničkoj operaciji, tim GUR je prevario oficira iz ruske vojne obaveštajne službe da pruži informacije koje su omogućile CIA da poveže rusku vladu sa hakerskom grupom Fensi Ber, koja je bila povezana sa pokušajima mešanja u izbore u brojnim zemljama.

General Budanov, koga je Zelenski angažovao da predvodi GUR 2020. godine, rekao je o partnerstvu: "Ono je samo ojačalo. Saradnja je rasla sistematski i proširila se na dodatne sfere".

Veza je bila toliko uspešna da je CIA želeo je da to ponovi sa drugim evropskim obaveštajnim službama koje su se suprotstavljale Rusiji.

Šef Ruskog doma, odeljenja CIA koje nadgleda operacije protiv Rusije, organizovalo je tajni sastanak u Hagu. Tamo su se predstavnici CIA, britanskog MI6, GUR-a, holandske službe i drugih agencija složili da počnu da udružuju svoje obaveštajne podatke o Rusiji.

Rezultat je bila tajna koalicija protiv Rusije - a Ukrajinci su bili njeni glavni članovi.

Marš u rat

U martu 2021, ruska vojska je počela da gomila trupe duž granice sa Ukrajinom. Kako su meseci prolazili, a sve je više trupa opkolilo zemlju, postavljalo se pitanje da li je u pitanju Putinova finta ili se sprema za rat.

Tog novembra, i u nedeljama koje su usledile, CIA i MI6 su preneli jedinstvenu poruku svojim ukrajinskim partnerima: Rusija se priprema za invaziju punog obima kako bi obezglavila vladu i postavila marionetu u Kijevu koja će ispunjavati nalog Kremlja.

Američke i britanske obaveštajne agencije imale su presretnute podatke kojima ukrajinske obaveštajne agencije nisu imale pristup, tvrde američki zvaničnici. Novi obaveštajni podaci naveli su imena ukrajinskih zvaničnika koje su Rusi planirali da ubiju ili zarobe, kao i Ukrajinaca za koje se Kremlj nadao da će postaviti na vlast.

Predsednik Zelenski i neki od njegovih savetnika bili su nepoverljivi, čak i nakon što je direktor CIA Berns požurio u Kijev u januaru 2022. da ih informiše.

Kako se ruska invazija približavala, pripadnici CIA i MI6 su posetili Kijev i svoje ukrajinske kolege. Jedan od oficira MI6 se rasplakao pred Ukrajincima, zato što se plašio da će ih Rusi ubiti.

Na nagovor Bernsa, mala grupa oficira CIA su izuzeti od evakuacije i premešteni su u hotelski kompleks u zapadnoj Ukrajini. Nisu želeli da napuste svoje partnere.

Nakon što je Putin pokrenuo rat 24. februara 2022, CIA službenici u hotelu bili su jedini predstavnici američke vlade na terenu. Svakog dana u hotelu su se sastajali sa svojim ukrajinskim kontaktima da im prenesu informacije. Stara ograničenja su ukinuta, a Bajdenova Bela kuća je ovlastila špijunske agencije da obezbede obaveštajnu podršku za smrtonosne operacije protiv ruskih snaga na tlu Ukrajine.

Često su brifinzi CIA sadržali šokantno konkretne podatke.

3. marta 2022. - osmog dana rata - tim CIA je predstavio precizan pregled ruskih planova za naredne dve nedelje. Rusi bi istog dana otvorili humanitarni koridor iz opkoljenog Mariupolja, a zatim bi otvorili vatru na Ukrajince koji su ga koristili.

Rusi su planirali da opkole strateški lučki grad Odesu, prema CIA, ali je oluja odložila napad i Rusi nikada nisu zauzeli grad. Zatim, 10. marta, Rusi su nameravali da bombarduju šest ukrajinskih gradova i već su uneli koordinate u krstareće rakete za te udare.

Rusi su takođe pokušavali da ubiju najviše ukrajinske zvaničnike, uključujući i Zelenskog. U najmanje jednom slučaju, CIA je delila obaveštajne podatke sa ukrajinskom agencijom koja je pomogla da se poremeti zavera protiv predsednika, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

Kada je ruski napad na Kijev zastao, šef stanice CIA se obradovao i rekao ukrajinskim kolegama da su "udarali Ruse pravo u lice".

Za nekoliko nedelja, CIA se vratila u Kijev, a agencija je poslala na desetine novih oficira da pomognu Ukrajincima. Visoki američki zvaničnik rekao je o značajnom prisustvu CIA: "Da li povlače okidače? Ne. Ali da li pomažu u ciljanju? Apsolutno."

Vladimir Putin, Ukrajina, dron
foto: Shutterstock

Neki oficiri CIA su raspoređeni u ukrajinske baze. Pregledali su spiskove potencijalnih ruskih ciljeva na koje su se Ukrajinci spremali da udare, upoređujući informacije koje su Ukrajinci imali sa američkim obaveštajnim podacima kako bi se uverili da su tačne.

Pre invazije, CIA i MI6 su obučili svoje ukrajinske kolege kako da regrutuju izvore i izgrade tajne partizanske mreže. U južnoj oblasti Herson, koju je Rusija okupirala u prvim nedeljama rata, partizani su krenuli u akciju, prema generalu Kondratjuku, ubijajući lokalne saradnike i pomažući ukrajinskim snagama da gađaju ruske položaje.

U julu 2022. ukrajinski špijuni su videli ruske konvoje kako se spremaju da pređu strateški most preko reke Dnjepar i obavestili MI6. Britanski i američki obaveštajci su zatim brzo verifikovali ukrajinske obaveštajne podatke, koristeći satelitske snimke u realnom vremenu. MI6 je preneo potvrdu, a ukrajinska vojska je konvoj uništila raketama.

U podzemnom bunkeru, general Dvorecki je rekao da nemački protivvazdušni sistem sada brani taj objekat od ruskih napada. Sistem za filtriranje vazduha štiti od hemijskog oružja, a namenski sistem za napajanje je dostupan ako se električna mreža pokvari.

Pitanje koje neki ukrajinski obaveštajci sada postavljaju svojim američkim kolegama - dok republikanci u Predstavničkom domu odmeravaju da li da odseku milijarde dolara pomoći - jeste da li će ih CIA napustiti.

- To se desilo u Avganistanu ranije, a sada će se desiti u Ukrajini - rekao je visoki ukrajinski oficir.

Pozivajući se na prošlonedeljnu posetu Bernsa Kijevu, zvaničnik CIA je rekao:

- Demonstrirali smo jasnu posvećenost Ukrajini tokom mnogo godina i ova poseta je bila još jedan snažan signal da će se posvećenost SAD nastaviti.

CIA i GUR su izgradili još dve tajne baze za presretanje ruskih komunikacija, a u kombinaciji sa 12 isturenih operativnih baza, za koje general Kondratjuk kaže da su još uvek operativne, GUR sada prikuplja i proizvodi više obaveštajnih podataka nego u bilo kom trenutku u ratu - od kojih većinu deli sa CIA.

- Ovakve informacije ne možete dobiti nigde – osim ovde i sada - rekao je general Dvorecki.

(Kurir.rs/The New York Times/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

04:02

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ukrajina je BIVŠA iz OVA tri razloga! Rakić uzvratio: Samo Rusi koriste taj izraz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track