HAOS U BRISELU: Farmeri zapalili barikade i probili policijske punktove (FOTO/VIDEO)
Foto: AP Sylvain Plazy

HAOS U BRISELU: Farmeri zapalili barikade i probili policijske punktove (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Totalni haos izbio je u Briselu gde se ponovo održavaju protesti poljoprivrednika, koji se bune zbog jeftine cene uvoza.

Farmeri su zapalili barikade, ali i vozilima probili policijske punktove. Briselska policija odgovorila je vodenim topovima.

Oni su sa traktorima ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice, prenosi Tajms of Brisel.

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu i na krtitičnim tačkama i ulaznim putevima.

Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Poljoprivrednici su napravili betonske barijere i bodljikavim žicama su okružili sedište Evropske unije. Traktori su okićeni zastavama i transparentima, a demonstranti bacaju i gume ispred ulaza u zgradu EU.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a glavni protest planiran je ispred sedišta Unije u 11 časova.

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a danas je u fokusu sporazum Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na drugim tržištima.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

Podsećanja radi, poljoprivrednici širom Evrope organizovali su višenedeljne proteste.

Brisel, farmeri, protest
foto: AP Sylvain Plazy

Lokalne pritužbe su različite. Ali Morgan Odi, generalna koordinatorka poljoprivredne organizacije La Via Kampesina, rekla je da je za većinu farmera muče prihodi.

"Radi se o činjenici da smo siromašni i da želimo da zarađujemo pristojno za život", rekla je Odi za Rojters.

Odi, koja je i sama farmerka iz Bretanje u Francuskoj, pozvala je EU da uspostavi minimalne cene podrške i izađe iz sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućavaju uvoz jeftinijih stranih proizvoda.

Brisel, farmeri, protest
foto: AP Nicolas Landemard

"Nismo protiv klimatskih politika. Ali znamo da su nam, da bismo izvršili tranziciju, potrebne više cene proizvoda jer je proizvodnja na ekološki način skuplja", rekla je ona.

Brisel, farmeri, protest
foto: AP Nicolas Landemard

Zahtevi takođe uključuju ukidanje sporazuma o slobodnoj trgovini, za koje farmeri kažu da su doveli do jeftinijeg uvoza iz zemalja u kojima se proizvođači suočavaju sa manje strogim ekološkim standardima od onih u EU.

(Kurir.rs/Novosti/Yahoo/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:35

POLJOPRIVREDNICI RASIPALI ĐUBRIVO NA ZGRADU MINISTARSTVA Ekskluzivno iz Berlina: Policija je u punoj borbenoj gotovosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track