ŠVEDSKA ULAZI U NATO! Orban popustio nakon višemesečne diplomatske prepirke: Spremni smo da umremo JEDNI ZA DRUGE
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

odluka

ŠVEDSKA ULAZI U NATO! Orban popustio nakon višemesečne diplomatske prepirke: Spremni smo da umremo JEDNI ZA DRUGE

Planeta -

Mađarski parlament odobrio je članstvo Švedske u NATO i to skoro dve godine nakon što je istorijski neutralna zemlja podnela zahtev za pridruživanje tom zapadnom vojnom savezu!

Time je okončana višemesečna diplomatska prepirka.

Glasanje, koje je održano u ponedeljak u Budimpešti, usledilo je nakon sastanka švedskog premijera Ulfa Кristersona i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana na kojem su se saglasili da ostave po strani svoje razlike.

Kristerson i Orban su navodno rekli da su "spremni da umru jedan za drugog".

Dve zemlje potpisale su novi vojni sporazum tokom tople, ali čvrsto vođene zajedničke konferencije za novinare u glavnom gradu Mađarske na kojoj je Švedska obećala da će prodati četiri nova aviona Gripen kako bi Mađarska imala 14 tih letelica.

Turska je prošlog meseca odobrila ulazak Švedske u NATO čime je Mađarska ostala poslednja koja to nije učinila.

Do preokreta je došlo nakon što je lider vladajuće poslaničke grupe Fides prošle nedelje predložio da se to pitanje pokrene u mađarskom parlamentu u ponedeljak kad je ponovo otvoren posle zimske pauze.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje u maju 2022. godine, istovremeno kad i Finska, a to je bila istorijska promena u njenoj bezbednosnoj politici izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu.

Odluka će sada biti poslata privremenom predsedniku Mađarske Laslu Кeveru koji će imati pet dana da je potpiše i pošalje američkom Stejt departmentu u Vašington. Prema protokolu NATO američka vlada mora biti obaveštena o ratifikaciji nove zemlje od strane država članica.

Generalni sekretar NATO zatim poziva novu zemlju da pristupi sporazumu koji se zatim šalje američkom Stejt departmentu, a koji ih formalno poziva da postanu članice.

Orban je pozdravio "novu fazu" saradnje između Mađarske i Švedske.

- Biti član NATO znači da smo spremni da umremo jedni za druge. Zasniva se na međusobnom poštovanju. Preduzimanje tog procesa odgovarajućim tempom bilo je mudro - rekao je Orban na pitanje novinara šta je nateralo njegovu zemlju da odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO.

To je označilo prekretnicu za umerenu Кristersonovu koalicionu vladu desnog centra, koju podržavaju ekstremno desničarske Švedske demokrate, koja se bori sa pitanjem NATO otkako je preuzela vlast od socijaldemokratke Magdalene Anderson 2022. godine.

- Mi poštujemo međusobne razlike i ponekad postižemo dobre kompromise. Sada takođe ulazimo u zajedničku NATO saradnju upravo sa stavom da smo spremni da se borimo jedni za druge u opasnom vremenu - rekao je Kristerson.

(Kurir.rs/Guardian/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:59

Kada je Švedska, posle 200 godina nezavisnosti ušla u NATO savez: NEŠTO SE DEŠAVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track