HUTI PRESEKLI PODVODNE KABLOVE! Katastrofa u moreuzu Bab el Mandeb! UGROŽENA KOMUNIKACIJA IZMEĐU EVROPE I AZIJE
Foto: Mohammed Hamoud / AFP / Profimedia

diverzija

HUTI PRESEKLI PODVODNE KABLOVE! Katastrofa u moreuzu Bab el Mandeb! UGROŽENA KOMUNIKACIJA IZMEĐU EVROPE I AZIJE

Planeta -

Četiri podvodna komunikacijska kabla između Saudijske Arabije i Džibutija u moreuzu Bab el Mandeb izbačena su iz pogona u poslednjih nekoliko meseci!

To je prema navodima izraelskog portala Globes rezultat napada Huta, pobunjeničke grupe iz Jemena, koje podržava Iran.

Uspešno uništavanje kablova za koje se veruje da pripadaju sistemima AAE-1, Seacom, EIG i TGN, označava ozbiljan poremećaj komunikacija između Evrope i Azije.

Najveći deo neposredne štete snosiće zalivske države Saudijska Arabija, Oman, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Irak, ali i Indija, navodi Globes.

Jemen
foto: Printscreen/Youtube

Kabl AAE-1 povezuje Istočnu Aziju s Evropom preko Egipta odnosno Kinu sa Zapadom kroz zemlje kao što su Pakistan i Katar. Kablovski sistem EIG povezuje južnu Evropu s Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE i Indijom. Seacom kabl povezuje Evropu, Afriku i Indiju, a povezan je s Južnom Afrikom.

HUTI NE ODUSTAJU

Huti kontrolišu veliki deo Jemena i već mesecima napadaju međunarodne trgovačke rute iz solidarnosti sa Palestincima dok Izrael vodi rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

SAD i Velika Britanija sa svojim saveznicima počeli su poslednjih meseci da preduzimaju akcije protiv Huta kao odgovor na napade, ali pobunjenici bez obzira na to ne odustaju.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track