"NISAM HTELA DA GLASAM ZA GENOCIDNOG DŽOA" Bajden preživeo bunu Arapa u Mičigenu, nova sigurna pobeda Trampa na putu ka NOMINACIJI
Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia, Mandel NGAN / AFP / Profimedia, JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

UNUTARSTRANAČKI IZBORI POD UTICAJEM RATA IZRAELA I HAMASA

"NISAM HTELA DA GLASAM ZA GENOCIDNOG DŽOA" Bajden preživeo bunu Arapa u Mičigenu, nova sigurna pobeda Trampa na putu ka NOMINACIJI

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden pobedio je na unutarstranačkim izborima Demokratske partije u Mičigenu uprkos tome što je značajna arapska populacija u toj saveznoj državi organizovala kampanju protiv njega.

Aktivisti koji traže prekid rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze nedeljama su pozivali birače da na glasačkom listiću izaberu opciju "neopredeljen".

To je učinilo na desetine hiljade pristalica demokrata u Mičigenu, značajno više nego što se očekivalo, ali je uprkos tome Bajden, prema preliminarnim izbornim projekcijama CBS njuza, osvojio 80 odsto ukupnog broja glasova.

Pokretu koji je pozivao da se izabere opcija "neopredeljen" podršku je pružilo najmanje 39 državnih i lokalnih zvaničnika, uključujući Rašidu Tlaib, demokratsku kongresmenku iz Mičigena palestinskog porekla, kao i Abdulaha Hamuda, gradonačelnika Dirborna.

Menadžer kampanje "Poslušajte Mičigen" bila je sestra kongresmenke Tlaib koja se nadala da će na kraju biti 10.000 "neopredeljenih", ali je ta brojka višestruko premašena.

Geri Piters, senator iz Mičigena, u ponedeljak je novinarima, na skupu koji je organizovao Bajdenov predizborni štab, kazao da predsednik SAD razume zabrinutost glasača u vezi sa Pojasom Gaze.

Ipak, Bela kuća ne želi da odustane od podrške Izraelu kojem je uputila milijarde dolara vrednu vojnu pomoć, a Amerika je uz to tri puta blokirala rezolucije Saveta bezbnednosti Ujedinjenih nacija u kojima se pozivalo na hitni prekid vatre.

Mičigen, Džozef Bajeden, Donald Tramp, izbori
foto: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

BBC prenosi izjavu žene iz Dirborna po imenu Hala (32) koja je izašla na biralište u srednjoj školi "Salina".

Ona je poručila da na tom glasačkom mestu, koje se nalazi sa druge strane pruge u odnosu na ogromnu "Fordovu" fabriku, "nije želela da glasa za Genocidnog Džoa", kako je nazvala šefa Bele kuće.

Mičigen, Džozef Bajeden, Donald Tramp, izbori
foto: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Objasnila je da je izabrala opciju "neopredeljena" zbog optužbi za genocid iznetih na račun Izraela u vezi sa ratom u Pojasu Gaze, a koje jevrejska država snažno negira.

Bajden se nakon glasanja zahvalio "svakom stanovniku Mičigena čiji se glas čuo danas".

Mičigen, Džozef Bajeden, Donald Tramp, izbori
foto: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

On u saopštenju nije pomenuo kampanju koja je vođena protiv njega, već je pohvalio dostignuća koja je njegova administracija ostvarila u toj saveznoj državi i pokrenuo napad na svog republikanskog rivala Donalda Trampa.

BBC navodi da su unutarstranački izbori u Mičigenu održani i u Reapublikanskoj partiji i da je prema procenama bivši američki predsednik Tramp obezbedio novu pobedu nad rivalkom Niki Hejli.

Mičigen, Džozef Bajeden, Donald Tramp, izbori
foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Tramp je nakon glasanja poručio da je imao "sjajan dan".

- Pobedićemo sa velikom razlikom - kazao je Tramp pristalicama na slavljeničkom okupljanju u Grand Rapidsu na koje se uključio telefonskim putem.

Mičigen, Džozef Bajeden, Donald Tramp, izbori
foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

NBC njuz objašnjava da je kod republikanaca u Mičigenu izbor 55 delegata za nacionalnu konvenciju na kojoj se bira predsednički kandidat podeljen u dva dela.

Prvi je okončan unutarstranačkim izborima u utorak dodeljivanjem 16 delegata Trampu, a ostalih 39 će biti dodeljeni na stranačkom skupu u subotu.

- Mi imamo veoma jednostavan zadatak, a to je da moramo da pobedimo 5. novembra - poručio je Trump, misleći na predsedničke izbore na kojima će mu, po svemu sudeći, rival ponovo biti Bajden.

Tramp za sada ima 110 delegata od 1.215 potrebnih za predsedničku nominaciju.

Portparolka Niki Hejli zadovoljna i kada Trampova rivalka osvoji deset odsto glasova?!

Samo nekoliko sati pre zatvaranja birališta u Mičigenu oglasila se Olivija Perez-Kubas, portparolka Trampove rivalke Niki Hejli. NBC njuz navodi da je ona nastojala da drastično smanji očekivanja od ovih unutarstramačkih izbora rekavši da je i deset odsto glasova za Hejli pokazatelj da kod republikanaca postoji "apetit" za traženje alternative Trampu. Kada je postalo jasno da u Mičigenu bivša američka ambasadorka u UN gubi još većom razlikom nego na ranijim glasanjima, Perez-Kubas je dodatno pojačala izjavu.

- Džo Bajden je izgubio 20 odsto glasova danas i mnogi to vide kao znak slabosti pred izbore u novembru. Donald Tramp je izgubio oko 35 odsto glasova. To je blješteće upozorenje za Trampa u novembru - poručila je Perez-Kubas.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

10:19

DETALJNA ANALIZA PREDSEDNIČKI IZBORA U AMERICI: Republikanci na iglama zbog Teksasa, BAJDEN U PREDNOSTI zbog ekonomskog momenta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track