KAKO JE OSLEPLJEN RUSKI NADZOR NEBA UKRAJINE? U priči oko novog obaranja špijunskog aviona i najnoviji projekat PENTAGONA (VIDEO)
Foto: Printscreen/darpa.mil, Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia, Printscreen

MIŠLJENJE STRUČNJAKA o drugom rušenju a-50 u mesec i po dana

KAKO JE OSLEPLJEN RUSKI NADZOR NEBA UKRAJINE? U priči oko novog obaranja špijunskog aviona i najnoviji projekat PENTAGONA (VIDEO)

Planeta -

Ruski nadzor vazdušnog prostora Ukrajine je oslepljen nakon što je Moskva izgubila još jedan špijunski avion A-50 Berijev, a po mišljenju stručnjaka sve liči na projekat agencije Pentagona.

Sajt Jurejžan tajms citira mišljenje Samira Džošija, penzionisanog indijskog vojnog pilota i direktora kompanije "Nju spejs riserč" koja vojsku Indije snabdeva sistemima dronova koji napadaju u gustim rojevima.(high-density swarm drone system).

Džoši smatra da snimak pogotka koji je nanet "letećem radaru", kako zovu A-50 Berijev, ukazuje da Ukrajinci ciljaju ruske letelice sa daljine veće od 200 kilometara i to korišćenjem modifikovanog drona koji prima koordinate iz zapadnih obaveštajnih izvora i onda lansira raketu sa toplotnim navođenjem.

Navodi se da je mehanizam kojim je ukrajinska vojska uspela da obori drugi ruski "leteći radar" u mesec i po dana pažljivo držan u tajnosti.

Po Džošiju, video snimak ukazuje da Ukrajina koristi nešto nalik projektu "Longšot" Američke odbrambene agencije za napredne istraživačke projekte (DARPA) koja je deo Ministarstva odbrane SAD.

A-50 Berijev
A-50 Berijevfoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da je projekat "Longšot" prošle godine stigao u treću i konačnu fazu prikaza i testiranja.

Na zvaničnom sajtu DARPA inače piše da je cilj programa "Longšot" da "poremeti paradigmu vazdušnih borbenih operacija time što će pokazati da su bespilotne letelice lasirane iz vazduha u stanju da koriste aktuelno oružje (rakete) vazduh-vazduh i pritom značajno povećavajući opseg delovanja i efikasnost misije".

Prema ovom projektu, dron zakačen za borbeni avion ispaljuje se iz vazduha i nosi rakete vazduh-vazduh, čme omogućava letelici kojom upravlja pilot da pogađa mete koje su daleko van dometa aktuelnih avionskih raketa.

Džoši je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) napisao rusko Ratno vazduhoplovstvo nije ludo da nanosi štetu sopstvenim letelicama koje su od vitalne važnosti, misleći na obaranje A-50 Berijev za koje su se pojavile tvrdnje da je bio pogođen "prijateljskom (ruskom) vatrom".

- Ukrajinski "Longšot" koncept bi, po mom mišljenju, mogao da bude realnost - naveo je Džoši.

ruski avion, Darpa, Long Shot
foto: Printscreen/darpa.mil

On je za Jurejžan tajms kazao da će "ovaj projekat povećati stepen preživljavanja" pilota u borbenim avionima pošto im omogućava da budu daleko od neprijtelja dok iz vazduha lansiran dron omoguće veću efikasnost pogodaka raketama.

Forbs navodi da je rusko Ratno vazduhoplovstvo rat u Ukrajini započelo sa devet aktivnih A-50 Berijev koji nose do 15 članova posade.

Kao i američki špijunski avioni E-3 i ruski "leteći radari" lete iz linije fronta kako bi otkrili neprijateljske letelice i rakete.

Navodi se da su A-50 Berijev pomagali ruskim komandantima da nadziru ukrajinske vazduhoplovne snage i da na vreme otkrivaju nadolazeće ukrajinske rakete i dronove.

Prvog ruskog "letećeg radara" je ukrajinska vojska oborila 14. januara, a Forbs navodi da je to verovatno učinila ispaljivanjem američkih raketa Patriot.

Azovsko more
foto: Printscreen

Špijunski avion je bio na oko 100 kilometara južno od linije fronta i pao je u Azovsko more, pri čemu je poginulo svih 15 članova posade, uključujući i neke visokorangirane oficire.

Prošlog petka još jedan A-50 Berijev je eksplodirao iznad Krasnodarskog kraja u Rusiji, istočno od Azovskog mora, pri čemu je stradalo deset ljudi.

Šta je DARPA, agencija koja je "oblikovala moderni svet"

Agencija Pentagona je uspostavljena u februaru 1958. kao američki odgovor na sovjetsko lansiranje satelita Sputnjik 1 godinu dana pre toga. Magazin Ekonomist je DARPA nazvao agencijom koja je "oblikovala moderni svet", navodeći izume u kojima je učestvovala i koji uključuju meteorološke satelite, GPS, stelt tehnologiju, kompjuter i internet.

(Kurir.rs/EurAsian Times/Forbes/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:32

ŠOKANTNO! Oboren ruski borbeni helikopter, napravio ogromnu EKSPLOZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track