SLUČAJNO REŠENA MISTERIJA STARA 120 GODINA: Otkriveni ostaci NESTALOG BRODA, stručnjaci otkrili NOVE DETALJE (VIDEO)
Foto: Foto: Prinstcreen

SLUČAJNO REŠENA MISTERIJA STARA 120 GODINA: Otkriveni ostaci NESTALOG BRODA, stručnjaci otkrili NOVE DETALJE (VIDEO)

Planeta -

Oko 40-oro dece izgubilo je roditelje u ovoj olupini i nadam se da će ovo otkriće zatvoriti poglavlja porodica i prijatelja jer su konačno saznali gde je završio brod i detalje oko tragedije, rekla je ministarka Šarp.

Misterija stara 120 godina, o brodu koji je bez traga nestao uz obalu Australije, napokon je rešena i to zahvaljujući istraživačima koji su srećom naleteli na njega. Brod SS Nemesis prevozio je ugalj u Melburn u julu 1904. kada ga je zahvatila snažna oluja kod Novog Južnog Velsa. Nestao je sa svoja 32 člana posade.

U nedeljama nakon oluje, tela članova posade i fragmente brodske olupine more je izbacilo na obalu plaže Kronula oko 45 kilometara južno od Sidneja.

Nestanak je podigao veliku medijsku prašinu i privukao zanimanje javnosti, ali olupina 73 metara dugog broda nikada nije pronađena. To je postala prava misterija.

Kompanija za istraživanja koja je 2022. godine pretraživala okeansko dno kod obale Sidneja u potrazi za izgubljenim teretom, slučajno je naišla na nestalu olupinu broda.

Olupinu su pronašli oko 25 kilometara od obale ispod gotovo 160 metara vode.

Zvaničnici su odmah posumnjali da je pronađeni potopljeni brod - SS Nemesis, ali su morali preko fotografija da potvrde karakteristične oznake olupine usklađene sa istorijskim fotografijama i skicama teretnjaka za ugalj.

Fotografije su pokazale da je gvozdena olupina broda stajala na pesku i da su njegov pramac i krma znatno oštećeni. Otkriće je pokazalo da je brod potonuo jer mu se motor preopteretio zbog oluje.

Stručnjaci veruju da je SS Nemesis počeo da tone toliko brzo, nakon što ga je udario veliki talas, da posada nije imala vremena da rasporedi čamce za spasavanje.

Zvaničnici su nazvali porodice koje su na brodu izgubile pretke.

"Oko 40-oro dece izgubilo je roditelje u ovoj olupini i nadam se da će ovo otkriće zatvoriti poglavlja porodica i prijatelja jer su konačno saznali gde je završio brod i detalje oko tragedije" rekla je ministarka okoline, Peni Šarp.

(Kurir.rs/24 sata/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track