NOVA DRAMA U CRVENOM MORU: Nemačka PO PRVI PUT "udarila" na Hute - ovo su detalji napada
Foto: AP Sina Schuldt

NOVA DRAMA U CRVENOM MORU: Nemačka PO PRVI PUT "udarila" na Hute - ovo su detalji napada

Planeta -

Nemačka ratna mornarica objavila je danas da je u Crvenom moru oborila dva drona koja su navodili jemenski pobunjenici Huti.

To je prvi put da je nemačka mornarica delovala od dolaska u tu zonu, sredinom februara.

Fregata "Hesen" presrela je sinoć dron i "posada je preduzela odbrambene mere i uspešno se suprotstavila bespilotnoj letelici", saopštla je nemačka mornarica na društvenoj mreži X.

Kako je dodato ubrzo zatim drugi dron se približio fregati i "posada je ponovo preduzela odbrambene mere i uspešno ga oborila".

Nije naneta šteta brodu niti je povređen neko od posade, saopšteno je.

Fregata Hesen je u oblast sukoba krenula 8. februara iz luke Vilhelmhafen u Donjoj Saksoniji na severu Nemačke, sa posadom od oko 240 ljudi.

Frigate Hessen, fregata Hesen, fregata
foto: AP Sina Schuldt

Brod je poslat u tu oblast u okviru pomorske misije Evropske unije čiji je cilj zaštita trgovinske plovidbe od sve brojnijih napada pobunjenika Huti na tom važnom plovnom putu.

Od novembra prošle godine Huti gađaju brodove koje smatraju da su povezani sa Izraelom, u Crvenom moru i Adenskom zalivu, u znak solidarnosti sa Palestinsimcima u pojasu Gaze, gde se vodi rat između Izraelske vojske i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Zbog njihovih napada brojne brodske kompanije prekinule su prolazak tom zonom kroz koju inače prolazi 12 odsto svetske trgovine.

Frigate Hessen, fregata Hesen, fregata
foto: AP Sina Schuldt

Kao reakcija na napade Huta na brodove SAD su u decembru formirale multinacionalne snage za pomorsku zaštitu u Crvenom moru i uz pomoć Velike Britanije izvele napade na pobunjenike u samom Jemenu. Od tada su Huti proširili napade i na brodove povezane sa SAD i Velikom Britanijom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track