"MOJ MUŽ NEĆE VIDETI LEPU RUSKU BUDUĆNOST" Julija evroposlanicima rekla da ubistvo Navaljnog dokazuje da se s Putinom ne pregovara
Foto: AP Jeanfrancois Badias, Printscreen, AP Sergei Bobylev

OBRAĆANJE UDOVICE RUSKOG OPOZICIONARA

"MOJ MUŽ NEĆE VIDETI LEPU RUSKU BUDUĆNOST" Julija evroposlanicima rekla da ubistvo Navaljnog dokazuje da se s Putinom ne pregovara

Planeta -

Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavila je u današnjem obraćanju Evropskom parlamentu da smrt njenog supruga pokazuje da se ne može pregovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ona je rekla da, iako je konačno najavljena sahrana Navaljnog, nije sigurna da ruska policija neće hapsiti one koji dođu da se od njega oproste.

- Aleksej Navaljni je bio mučen i izgladnjivan - rekla je ona evroposlanicima 12 dana nakon smrti njenog supruga, glavnog Putinovog oponenta, u sibirskom zatvoru.

Julija Navaljna
foto: AP Jeanfrancois Badias

Navaljnaja kaže da je "ubistvo" njenog supruga pokazalo javnosti da je "Putin sposoban za sve i da sa njim ne možete da pregovarate".

Ona je zamolila da se održi minut ćutanja povodom dve godine od početka rata u Ukrajini koji je opisala "brutalnim i podmuklim".

- Ali, prošle su dve godine, mnogo je umora, mnogo krvi, mnogo razočaranja, a Putin nije otišao nigde", rekla je Navaljna i dodala da su desetine miliona Rusa protiv Putina i da se ne sme dozvoliti da oni budu proganjani.

Julija Navaljna
foto: AP Jeanfrancois Badias

Navaljnaja je ocenila da Putin mora da odgovara za ono što je uradio Rusiji, Ukrajini i njenom mužu.

- Moj muž neće videti lepu Rusiju budućnosti, ali moramo je mi videti - kazala je ona.

Aleksej Navaljni će biti sahranjen u Moskvi u petakl 1. marta, nakon što se njegov tim izborio da pronađe pogrebno preduzeće koje će ga sahraniti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track