KONAČNA ODLUKA: General danske vojske podneo ostavku, a razlog ima veze sa RUSIJOM
Foto: Shutterstock

smena

KONAČNA ODLUKA: General danske vojske podneo ostavku, a razlog ima veze sa RUSIJOM

Planeta -

Načelnik danske vojske general-major Tobnik Arpe Nilsen podneo je ostavku u svetlu neophodne reforme vojnih snaga posle ruske invazije na Ukrajinu, saopštile su danske oružane snage.

Očekuje se da će novi komandant uskoro biti imenovan i stupiti na dužnost 1. aprila kada će Nilsen napustiti tu funkciju nakon tri godine u službi.

Nilsen je prošle godine priznao da su početak rata u Ukrajini i rastuća vojna pretnja iz Rusije otkrili velike praznine u sposobnosti Danske da odbrani svoju teritoriju i ispuni obaveze prema NATO-u.

Nezavisni vojni analitičar Hans Peter Mihaelsen rekao je za Rojters: „Veoma je frustrirajuće što su političari zatvorenog uma kada je reč o tome kako treba da se potroši novac. Ništa se ne radi na jačanju vojske. Političari stalno govore o potrebi za ulaganjem, ali novac još nije stigao do vojnika“.

Danska vojska
foto: Shutterstock

Danska se našla pod pritiskom da dovede vojnu potrošnju do cilja NATO-a od 2 procenta BDP-a. Vojna pomoć Ukrajini, uključujući donaciju borbenih aviona F-16, pomogla je Danskoj da ispuni taj cilj, iako velika ulaganja u sopstvene snage tek treba da se materijalizuju.

Danska je prošle godine obećala da će uložiti 143 milijarde danskih kruna (skoro 20 milijardi evra) u odbranu u narednih 10 godina. Nilsen (57) će preuzeti novu ulogu zamenika načelnika za razvoj i planiranje u oružanim snagama.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track