PRIDNJESTROVLJE SE OBRATILO RUSIJI ZBOG EKONOMSKE BLOKADE MOLDAVIJE: Traže zaštitu od pritiska moldavskih vlasti, Moskva na potezu
Foto: Shutterstock, Ilustracija

PRIDNJESTROVLJE SE OBRATILO RUSIJI ZBOG EKONOMSKE BLOKADE MOLDAVIJE: Traže zaštitu od pritiska moldavskih vlasti, Moskva na potezu

Planeta -

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika (PMR) traži od Rusije da pruži pomoć u uslovima ekonomske blokade Moldavije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Kongres poslanika svih nivoa PMR.

Pošto se saznalo za sazivanje kongresa, pojedini mediji su objavili da će delegati tražiti od Moskve da nepriznatu republiku pripoji Rusiji. Vlasti u Tiraspolju su morale da opovrgnu ove publikacije. Tako je zamenica predsednika Vrhovnog saveta PMR-a Galina Antjufejeva nazvala poruke „neverovatnom glupošću“.

Učesnici kongresa podržali su odluku da se apeluju na Savet Federacije i Državnu dumu Rusije sa zahtevom da preduzmu mere za zaštitu Pridnjestrovlja od pritiska Moldavije i uzimajući u obzir činjenicu da u toj zemlji živi više od 220 hiljada građana Rusije.

Moldavija, Tiraspolj, rat, Ukrajina, Pridnjestrovlje
foto: Foto: Grafika Kurir TV

„Kritično stanje zahteva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila eskalacija tenzija i sprečilo da situacija preraste u krizu“, navodi se u dokumentu.

Tiraspolj je podsetio na jedinstveno pozitivno mirovno iskustvo u regionu i status Moskve kao garanta i posrednika u pregovaračkom procesu.

U dokumentu se navodi da je PMR suočen sa izazovima i pretnjama bez presedana ekonomske, socijalne, humanitarne i vojno-političke prirode. Ističe se da je Moldavija „intenzivirala primenu blokada i restriktivnih mera u cilju podrivanja ekonomskog potencijala, uništavanja temelja nezavisnosti i državnosti i nametanja tuđih vrednosti“.

0307945097, Pridnjestrovlje, Tiraspolj
foto: Profimedia

Pridnjestrovlje će se boriti za prava i interese građana i neće odustati od njihove zaštite, jer je samo suverenitet sastavni uslov za zaštitu identiteta, prava i sloboda sadržanih u međunarodnom pravu i Povelji UN .

Takođe, pridnjestrovski poslanici nameravaju da prihvate apel generalnom sekretaru UN sa zahtevom da se uzmu u obzir neotuđiva prava pridnjestrovskog naroda, apel učesnicima međunarodnog pregovaračkog procesa u formatu „5+2“ , kao i što se tiče OEBS- a sa pozivom da utiče na vlasti u Kišinjevu.

Pridnjestrovlje van kontrole Moldavije

Pridnjestrovlje, čijih 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se ta republika pridružiti Rumuniji na tragu nacionalizma. Godine 1992, posle neuspelog pokušaja Kišinjeva da reši problem silom, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija van njene kontrole.

Pored toga, nameravaju da pozovu Interparlamentarnu skupštinu država članica ZND da spreči eskalaciju na Dnjestru, da prihvati apel Parlamentu Evropske unije sa zahtevom da uloži napore da spreči pritisak iz Kišinjeva i kršenje prava. i slobode Pridnjestrovlja, a apelom Međunarodnom komitetu Crvenog krsta obezbeđuju se uslovi za obezbeđivanje socijalnih i humanitarnih prava, interesa i sloboda svih stanovnika leve obale Dnjestra.

Šef Ministarstva za ekonomski razvoj PMR-a Sergej Obolonik, govoreći na kongresu, procenio je štetu od blokade na 100 miliona dolara.

Ministar spoljnih poslova Republike Vitalij Ignjatijev nazvao je ovaj kongres šansom da se čuje daleko izvan regiona i prilikom da se pokaže prava slika onoga što se dešava.

2006. godine u nepriznatoj republici održan je referendum na kome je 96,62 odsto stanovništva glasalo za priključenje Rusiji. Međutim, iz Moskve u to vreme nije stigla nikakva odluka.

Moskva će razmotriti molbu Pridnjestrovlja

Zaštita interesa stanovnika Pridnjestrovlja je jedan od prioriteta; Rusija uvek pažljivo razmatra pristigle zahteve, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu spoljnih poslova posle žalbe poslanika PMR-a zbog ekonomske blokade Moldavije.

"Zaštita interesa stanovnika Pridnjestrovlja, naših sunarodnika, je jedan od prioriteta. Svi zahtevi se uvek pažljivo razmatraju od strane nadležnih ruskih resora", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track