"SARMAT" JE ISPORUČEN: Putin saopštio da su prve serijske balističke rakete poslate vojnicima, a uputio je i poruku ZAPADU
Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

obraćanje

"SARMAT" JE ISPORUČEN: Putin saopštio da su prve serijske balističke rakete poslate vojnicima, a uputio je i poruku ZAPADU

Planeta -

Kompleks Sarmat je isporučen vojnicima, rekao je predsednik Vladimir Putin tokom obraćanja Saveznoj skupštini. "Prve serijske teške balističke rakete "Sarmat" su takođe isporučene trupama. Uskoro ćemo ih demonstrirati u oblastima gde se nalaze na borbenom dežurstvu", rekao je on.

Strateške nuklearne snage Rusije su u stanju pune spremnosti za garantovanu upotrebu, naglasio je Putin.

„Oni (Zapad) moraju na kraju da shvate da i mi imamo oružje – i oni za to znaju, malopre sam rekao – imamo i oružje koje može da pogodi ciljeve na njihovoj teritoriji“, istakao je ruski lider.

Putin je napomenuo da su svi planovi u oblasti naoružanja o kojima je govorio u svojoj poruci 2018. godine završeni ili se završavaju radovi na njima.

Vladimir Putin
foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Tako je predsednik Rusije ukazao na kompleks hipersonične avijacije Kinžal, koji se ne samo stavlja u upotrebu, već se i sa velikom efikasnošću koristi za uništavanje posebno važnih ciljeva u zoni specijalnih operacija.

Takođe je dodao da je hipersonični udarni kompleks Cirkon na moru već korišćen u borbi, a ovaj sistem je sada u upotrebi.

Pored toga, šef države je pojasnio da Rusija nastavlja rad na perspektivnim vrstama naoružanja, o čemu će građani biti obavešteni. Istovremeno, Putin je istakao važnost saradnje sa drugim zemljama na formiranju novog sistema bezbednosti na kontinentu. "Očigledno je da je potrebno raditi na formiranju nove konture jednake i nedeljive bezbednosti Evroazije u dogledno vreme. Spremni smo za sadržajan razgovor na ovu temu sa svim zainteresovanim zemljama i udruženjima", rekao je predsednik Rusije.

„Sarmat“ je strateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom teške klase na tečni pogon, težina jedne takve rakete prelazi 200 tona. Kompleks je namenjen da zameni rakete Vojevoda koje su trenutno u upotrebi u Strateškim raketnim snagama .

(Kurir.rs/ RIA Novosti/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

09:44

TAKER IZVRŠIO KARIJERNO SAMOUBISTVO! Obradović tvrdi da postoje 2 cilja intervjua: PUTIN JE SVE ISPLANIRAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track