LAVROV: U Ukrajini se već nalaze britanski i francuski oficiri
Foto: AP Natalia Kolesnikova

LAVROV: U Ukrajini se već nalaze britanski i francuski oficiri

Planeta -

U Ukrajini nema samo stranih plaćenika već i karijernih oficira, među kojima su Britanci i Francuzi, izjavio je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

"Pre državnog udara (u Ukrajini) na stotine Amerikanaca je sedelo u ministarstvima, kao što sada navodno imaju svoje plaćenike, a u stvari tamo ima karijernih oficira: tamo su Britanci i Francuzi. Znamo ovo dobro", rekao je Lavrov tokom govora na diplomatskom forumu u Antaliji.

Šef ruske diplomatije je dodao i da je želja Zapada da pošalje trupe u Ukrajinu nakon reči predsednika Francuske Emanuela Makrona zvanično zabeležena, a nezvanično su tamo već duže vreme.

S tim u vezi je istakao i da ne bi bilo sasvim ispravno pretpostaviti da su se Sjedinjene Države ogradile od reči francuskog lidera.

"Makron je, posle svih reakcija koje su usledile nakon njegovih reči, rekao, koliko sam razumeo, da ostaje pri svome. Ali vi ste spomenuli da je Vašington počeo da se distancira od ove pozicije – to nije sasvim tačno. Zaista, predsednik (Džozef) Bajden je rekao da se (Amerikanci) neće boriti, dok je ministar odbrane (Lojd) Ostin, izlazeći iz bolnice, rekao da ako Ukrajina bude poražena od Rusije, onda će NATO morati da se bori protiv Rusije. Ozbiljna stvar", rekao je Lavrov na diplomatskom forumu.

Ukrajina, Tenk T-72
foto: Shutterstock, Printscreen

Što se pak tiče te izjave šefa Pentagona, Lavrov je konstatovao da je tu slučaj o frojdovskoj omaški – što na umu, to na drumu. Podsetio je da su pre toga svi govorili da se ne može dozvoliti da Ukrajina izgubi, jer će lider Rusije Vladimir Putin potom krenuti na Baltik, Poljsku, Finsku.

"Mi nemamo i ne možemo da imamo takve planove, ali Amerikanci ih imaju. Zato što osećaju da se Evropa odvaja od njih. Za sada je Evropa glavna žrtva, žrtva politike uvlačenja Ukrajine u NATO", istakao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao i da RF ne očekuje promenu u odnosima s Vašingtonom posle predsedničkih izbora u SAD.

"Ako govorimo o (bivšem) predsedniku (SAD Donaldu) Trampu, tokom njegovog mandata donete su neke od najstrožih, kako se tada činilo, sankcije. Ali Bajdenova administracija je nadmašila sve", rekao je on.

Lavrov se osvrnuo i na navode da su nemački oficiri planirali napad na Krimski most, a što je javnosti otkrila glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan.

"S jedne strane, to je neverovatno, ali s druge strane nije. NATO kolege su do te mere kompromitovane da ne znam kako će sve objasniti svom stanovništvu", rekao je ministar.

Na temu OEBS-a konstatovao je da Rusija ne može više da se osloni na tu organizaciju.

"Za nas ova organizacija više ne predstavlja nikakvu instancu na koju možemo da se oslonimo. Narušen je princip konsenzusa, generalni sekretar i predsedavajući OEBS-u, koji se menjaju svake godine, otvoreno zauzimaju jednu stranu", konstatovao je Lavrov u Antaliji, te dodao da je evroazijsko područje "motor razvoja sveta", dok je "evroatlantski region izgubio tu ulogu".

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track