PUCNJAVA PARALISALA GRAD: Na ulicama opšti HAOS, zatvorenici pobegli iz zatvora POSLE SUKOBA POLICIJE I BANDI (FOTO)
Foto: AP/Odelyn Joseph, EPA/Johnson Sabin, EPA/Siffroy Clarens

haos na haitiju

PUCNJAVA PARALISALA GRAD: Na ulicama opšti HAOS, zatvorenici pobegli iz zatvora POSLE SUKOBA POLICIJE I BANDI (FOTO)

Planeta -

Jaka vatra paralisala je glavni grad Haitija, pošto je moćni vođa bande upozorio da će pokušati da uhvati šefa policije te zemlje i ministre vlade.

Taj potez je usledio tokom odsustva premijera Ariela Henrija, koji se nalazi u Keniji i pokušava da finalizuje detalje za raspoređivanje stranih oružanih snaga na Haitiju kako bi pomogla u borbi protiv bandi.

Naoružani ljudi pucali su na glavni međunarodni aerodrom u Haitiju i druge mete u talasu nasilja koji je iznenadio mnoge ljude, primoravajući preduzeća, vladine agencije i škole da se rano zatvore dok su roditelji i mala deca panično bežali ulicama. Najmanje jedna avio-kompanija je obustavila je sve letove.

Džimi Šerizije, bivši policajac koji je postao vođa bande poznat kao "Roštilj" , viđen je na video snimku u kojem se najavljuje da je cilj bio da se vežu šef policije i ministri vlade i spreči Henri da se vrati na Haiti.

Haiti
foto: EPA/Johnson Sabin

"Sa našim oružjem i sa narodom Haićana, oslobodićemo zemlju", rekao je on.

Nije bilo jasno da li je Šerizijeova frakcija, poznata kao G9 porodica i saveznici, imala podršku drugih velikih bandi za koje se procenjuje da kontrolišu do 80% glavnog grada Haitija, Port-o-Prensa.

Haiti
foto: AP/Odelyn Joseph

Napadi su usledili dan nakon što se Henri sastao u Gvajani sa karipskim liderima, koji su rekli da je obećao da će održati dugo očekivane opšte izbore do sredine 2025. godine. To je treći put da je najavio takav rok, uz prethodna obećanja datih 2022. i 2023.

Haiti
foto: AP/Odelyn Joseph

Haiti je poslednjih godina zahvaćen talasom nemira i nasilja bandi.

(Kurir.rs/Guardian/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track