HAITI NA KORAK DO RATA: Banda upala u glavni grad i oslobodila 4.000 zatvorenika POLICIJA ZOVE VOJSKU U POMOĆ (VIDEO)
Foto: Printscreen X

krvoproliće

HAITI NA KORAK DO RATA: Banda upala u glavni grad i oslobodila 4.000 zatvorenika POLICIJA ZOVE VOJSKU U POMOĆ (VIDEO)

Planeta -

Naoružani pripadnici bandi upali su u glavni zatvor u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu i oslobodili zatvorenike!

Većina od 4.000 zatvorenika je prema navodima lokalnih novinara pobegla. Među zatvorenicima su bili i članovi bande optužene za ubistvo predsednika Žovenela Moiza 2021. godine.

Nasilje na Haitiju, najsiromašnijoj američkoj zemlji, pogoršalo se poslednjih godina. Bande koje žele da svrgnu premijera Arijela Anrija trenutno kontrolišu 80 odsto Port-o-Prensa. Najnoviji porast nasilja počeo je u četvrtak kad je premijer Anri otputovao u Najrobi kako bi razgovarao o slanju multinacionalnih snaga bezbednosti na Haiti pod vođstvom Кenije.

Vođa moćne bande Džimi Šerizije momentalno je naredio koordinisani napad kako bi ga uklonio.

- Svi mi, naoružane grupe u pokrajinskim gradovima i naoružane grupe u prestonici, ujedinjeni smo - rekao je bivši policajac Šerizije za koga se smatra da stoji iza nekoliko masakra u Port-o-Prensu.

Do sada su četiri policajca poginula. Francuska ambasada na Haitiju savetovala je da se ne putuje u prestonicu i okolinu. Policijski sindikat Haitija zatražio je od vojske da pomogne u jačanju zatvora, ali je već bilo kasno.

U nedelju su vrata zatvora i dalje bila otvorena i nije bilo tragova policajaca.

Trojica zatvorenika koji su pokušali da pobegnu prema navodima Rojtersa ležala su mrtva u dvorištu.

Jedan dobrovoljni zatvorski radnik rekao je novinarima Rojtersa da je 99 zatvorenika, uključujući bivše kolumbijske vojnike zatvorene zbog ubistva predsednika Moiza, odlučilo da ostane u svojim ćelijama iz straha da će biti ubijeni u unakrsnoj vatri.

Izbori nisu održani od 2016. godine.

Prema političkom dogovoru, trebalo je da se održe izbori i da se neizabrani premijer Anri povuče do 7. februara, ali to se nije dogodilo.

(Kurir.rs/BBC/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track