HEJLI KONAČNO POBEDILA TRAMPA! Bivša guvernerka Južne Karoline trijumfovala u američkoj prestonici i pokupila SVE DELEGATE
Foto: EPA Michael Reynolds, AP Charles Krupa

prvenac na republikanskim unutarstranačkim izborima u vašingtonu

HEJLI KONAČNO POBEDILA TRAMPA! Bivša guvernerka Južne Karoline trijumfovala u američkoj prestonici i pokupila SVE DELEGATE

Planeta -

Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, ostvarila je prvu pobedu na republikanskim unutarstranačkim izborima.

NBC njuz prenosi da je ona sinoć trijumfovala na glasanju u američkoj prestonici.

Navodi se da će ovo dati barem neki zamah Hejli uoči Superutorka, dana kada će odmeriti snage sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom na unutarstranačkim izborima u 15 saveznih država i Američkoj Samoi, teritoriji koja pripada SAD.

Podseća se da je Hejli nedeljama govorila da će ostati u trci za republikansku predsedničku nominaciju i posle Superutorka, iako Tramp, prema većini anketama, ima dominantnu prednost nad njom i očekuje se da će još više uvećati razliku u broju osvojenih delegata u odnosu na Hejli.

Ona je u Vašingtonu osvonjila 63 odsto glasova, dok je Trampu pripalo 33 odsto, a pošto je primenjivan sistem po kojem onaj ko osvoji većinu glasova dobija sve delegate, Hejli je pripalo 19 njih.

Tramp sada ima 247 delegata za završnu Republikansku nacionalnu konvenciju koja će na leto zvanično proglasiti stranačkog kandidata za Belu kuću, dok Hejli nakon prve pobede ima ukupnio 43 delegata.

NBC njuz navodi da je na glasanje u Vašingtonu izašlo tek nešto više od 2.000 ljudi, a američka televizija objašnjava da su republikanci u prestonici mahom profesionalni političari i ljudi zaposleni u vladinim institucijama.

Niki Hejli
foto: EPA/Erik S Lesser

To se značajno razlikuje od republikanskog glasačkog tela u saveznim državama gde su ranije održani unutarstranački izbori, poput Južne Karoline i Ajove.

Tako je u Vašingtonu i omogućen scenario u kojem je Hejli imala legitimnu šansu da ostvari prvu pobedu, što je ona i učinila.

Podseća se da je Tramp na republikanskim unutarstranačkim izborima u američkoj prestonici održanim 2016. pre nego što je u novembru te godine postao predsednik SAD, osvojio svega 14 odsto glasova i izgubio od tadašnjeg rivala Marka Rubija, senatora sa Floride.

Te godine je u Vašingtonu glasalo oko 2.800 republikanaca, tek nešto više nego sada.

Donald Tramp
foto: AP/Steve Helber

Izlaznost na unutarstranačkim izborima u prestonici SAD je ranije bila nešto više, pa je tako Mit Romni, senator iz Jute koji je 2012. osvojio republikansku predseničku nominaciju, pobedio u Vašingtonu kada je na birališta izašlo 5.200 stranačkih pristalica, a 2008. je bilo 6.200 glasača, uz trijumf Džona Mekejna, kasnijeg zvaničnog predsedničkog kandidata.

Patrik Mara, čelnik Republikanske partije u Vašingtonu, kazao je da su izborni štabovi i Hejli i Trampa slali tekstualne poruke i zvali ljude telefonom kako bi povećali izlaznost u prestonici, a čak su slali i volontere kampanje na adrese.

Jedino biračko mesto bilo u hotelu

Unutarstranačke izbore republikanaca u Vašingtonu organizovala lokalna partijska ispostava, a ne vlasti Distrikta Kolumbija, za razliku od procedure koja je primenjivana u saveznim državama gde su vlasti bile organizator glasanja. U prestonici je bilo samo jedno biračko mesto i to u hotelu "Medison". Mara je kazao da je Trampova dominacija na unutarstranačkim izborima održanim ranije uticala na slabu izlaznost u Vašingtonu.

- Prosečni vašingtonski republikanac je politički pronicljiv i bolje prati medije. Oni su videli vesti u kojima se ljudima govorilo da je trka završena - kazao je čelnik republikanaca u američkoj prestonici.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:36

DEMOKRATE NA IZBORIMA PLANIRAJU SCENARIO IZ 2020. GODINE PROTIV TRAMPA! Jelača uživo iz Njujorka: Možda je Hejli bolji izbor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track