PROBA ZA NUKLEARNI RAT? Počele vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a ovog puta broj vojnika je DVOSTRUKO VEĆI
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

"ŠTIT SLOBODE"

PROBA ZA NUKLEARNI RAT? Počele vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a ovog puta broj vojnika je DVOSTRUKO VEĆI

Planeta -

Vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Država počele su u ponedeljak prolećne vežbe sa dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu, rekli su zvaničnici, dok saveznici nastoje da se bolje suprotstave rastućim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

Vežbe Štit slobode, zakazane za 4.-14. mart, održavaju se u trenutku kada Severna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja. Oni će takođe biti prvi otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Savezničke vazduhoplovne snage su takođe započele petodnevnu godišnju vežbu Ssangmae na nivou bataljona, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo odbrane u Seulu.

vojne vežbe, Rusija
foto: Profimedia / Dimitar DILKOFF / AFP

Štit slobode će uključivati dvostruko veći broj vojnika sa obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovana terenska obuka će uključivati vazdušne napade, saopštio je zajednički načelnik štabova Južne Koreje.

Vežbe su prvenstveno usmerene na neutralizaciju nuklearnih pretnji Severne Koreje, uključujući identifikaciju i gađanje krstarećih raketa, za koje je Pjongjang pokazao da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol pukovnik Li Sung-jun.

Scenario nuklearnog napada biće integrisan u letnje vežbe, dodao je on.

Pjongjang je ljutito reagovao na savezničke vežbe, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington kažu da su vežbe defanzivne i odgovor na pretnje sa severa.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:52

DA LI SVETU PRETI NUKLEARNI RAT? Eksperti reagovali na upozorenje Bajdena: Sada samo JEDNO MOŽEMO DA OČEKUJEMO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track