TRAMP POBEDOM NAJAVIO SUPERUTORAK! Nova dominacija nad Hejli, toliko ubedljiva da su mu pripali SVI DELEGATI
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia, WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

ODRŽAN REPUBLIKANSKI KOKUS U SEVERNOJ DAKOTI

TRAMP POBEDOM NAJAVIO SUPERUTORAK! Nova dominacija nad Hejli, toliko ubedljiva da su mu pripali SVI DELEGATI

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, ostvario je novu pobedu nad Niki Hejli, bivšom ambasadorkom SAD u UN, u trci za predsedničku nominaciju Republikanske partije.

NBC njuz prenosi da je Tramp na stranačkom kokusu, održanom juče u Severnoj Dakoti, osvojio svih 29 delegata iz te savezne države.

Nakon 99 odsto prebrojanih glasova on je imao 84,4 odsto podrške, a Hejli 14,1 odsto, a svaki rezultat iznad 60 odsto znači da kandidat koji je toliko dobio može da računa na sve delegate i nema potrebe za proporcionalnom podelom.

Kokus u Severnoj Dakoti bilo je poslednje izjašnjavanje republikanaca pred Superutorak, današnje glasanje tokom kojeg se održavaju unutarstranački izbori u 15 saveznih država i Američkoj Samoi, prekookeanskoj teritoriji SAD.

Američka televizija podseća da je Hejli do sada uspela da pobedi samo na unutarstranačkim izborima održanim proteklog vikenda u prestonici Vašingtonu, ali je već imala i nešto delegata osvojenih zahvaljujući proporcionalnom sistemu podele na ranijim glasanjima u saveznim državama.

Tramp sada ima 276 delegata za završnu Republikansku nacionalnu konvenciju na kojoj će na leto biti izabran stranački kandidat za Belu kuću, dok je 43 njih trenutno na strani Hejli.

Donald Tramp
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Danas će, na Superutorak, u igri biti 865 republikanskih delegata, što je najveći broj koji će kandidat moći da se osvoji tokom jednodnevnog glasanja u ovoj trci.

To je čak 36 odsto od ukupnog broja od 2.429 delegata, koliko će ih biti na završnoj konvenciji sredinom jula u Milvokiju.

Donald Tramp
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Za osvajanje republikanske predsedničke nominacije potrebno je da kandidat prikupi barem minimalnu većinu od 1.215 delegata.

Donald Tramp
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Tramp će se, u slučaju trijumfa na Superutorak, ozbiljno približiti tom broju, a već pre kraja ovog meseca i glasanja u velikom broju saveznih država 19. marta mogao i da pređe "magičnu brojku".

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia

Demokratska partija aktuelnog predsednika Džoa Bajdena će unutarstranačke izbore u Severnoj Dakoti održati 30. marta.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:03

Miletić: Izbori u Americi menjaju tok rata - Ako Tramp pobedi, PARKIRAĆE TENKOVE NA GRANICI SA RUSIJOM?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track